VIDEO: Van plastic frietbakje terug naar puntzak vanaf 1 juli

Gepubliceerd op 16/06/2023 om 15:15
Laatst bewerkt op 8/09/2023 om 17:55

Afvalzakken vol met plastic bakjes van de Chinees of een lekkere coffee to go in wegwerpbekertje zijn straks verleden tijd. Vanaf 1 juli gaat het verbod op gratis plastic verpakkingen voor 'to go'-producten in. 

Wordt het eten of drinken wel meegegeven in een plastic verpakking, dan moet de consument daar extra voor betalen.

Een van de doelen van het verbod is bewustwording bij de consument. "Wij krijgen een bankpasje aan plastic per week binnen", legt klimaatburgemeester van Beekdaelen Vera Hoeksma uit. "Dat komt tot ons via de lucht, via het water en via het eten en daardoor krijg je ook al die chemicaliën in je lichaam."

Het verbod is een onderdeel van de Europese richtlijn Single Use Plastic. Twee jaar geleden werden al de wegwerpartikelen zoals plastic rietjes, bestek en borden uit de handel genomen. Vanaf 1 juli is het voor consumenten niet meer mogelijk om gratis met eten of drinken gevulde wegwerpbekers- of bakjes te krijgen.

Het is aan de ondernemer zelf om op zoek te gaan naar alternatieven. Er kan bijvoorbeeld gekozen worden voor kartonnen verpakkingen of frietbakjes van afbreekbaar suikerriet. Ook kan een ondernemer gaan werken met een statiegeldsysteem. De overheid hoopt vooral dat de consument gestimuleerd wordt om zijn eigen bakjes of bekers mee te nemen naar bijvoorbeeld de afhaalchinees, de frituur of de coffee to go-zaak.

Wanneer de consument toch de keuze maakt om voor een eenmalige plastic wegwerpvariant te gaan, dan moet de ondernemer daar een toeslag voor rekenen. De overheid adviseert daarvoor een bepaald richtbedrag. Zo zou de toeslag voor een plastic beker 0,25 euro bedragen en 0,50 euro voor een maaltijd, waarbij een maaltijd uit meerdere bakjes kan bestaan. Voor voorverpakte groente, fruit, noten en portieverpakkingen voor bijvoorbeeld beleg of saus wordt 0,05 euro voorgesteld. Uiteindelijk is het aan de ondernemer zelf om te bepalen hoe hoog de toeslag is.

Bron: 1Limburg (Sjors Abeling)
 

Tags

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties