VIDEO: "Schutterij Sint Gertrudis zijn mijn mannen!"

foto: Roy Wanders
Gepubliceerd op 28/06/2024 om 14:04
Laatst bewerkt op 29/06/2024 om 11:57

In de serie "Helden van het OLS" volgt ZO-NWS fotograaf Roy Wanders tijdens het maken van een portrettenserie over markante, bijzondere en gepassioneerde leden van de schutterijen in Beekdaelen. Gravin Leila is voorzitter van het ere-bestuur van Schutterij Sint Gertrudis in Amstenrade. De band tussen de schutterij en de adellijke familie gaat generaties terug.

Een bezoek aan kasteel Amstenrade is in veel opzichten indrukwekkend. Het bouwwerk uit de 18e eeuw is ronduit imposant: hoge ramen, drie verdiepingen en strak van vorm. Het landgoed om het kasteel is al net zo imposant met bomen en struiken die een eeuwenoude geschiedenis verraden.

"De band tussen de kasteelbewoners en schutterij Sint Gertrudis gaat terug tot de middeleeuwen toen de eerdere versie van het kasteel werd gebouwd. De schutterij was er om de kasteelbewoners te beschermen en eigenlijk doen ze dat nu nog", vertelt Leila van Lidth de Jeude - gravin de Marchant et d'Ansembourg. "Ik ben opgegroeid met het trommelen van de drumband van de schutterij. Het is een ritme dat me mijn leven lang op al mijn reizen en verblijven in Europa op gang hield, ook als ik het moeilijk had."

Ze is zichtbaar trots op de tradities en gebruiken van haar familie waar de schutterij vast onderdeel van uitmaakt. "Toen ik ging trouwen heb ik geprobeerd mijn partner uit te leggen dat 'mijn mannen' me naar het altaar zouden begeleiden. Daar moest hij wel even aan wennen. Schutterij Sint Gertrudis is altijd van de partij bij belangrijke gebeurtenissen in onze familie. Dat schept een hele bijzondere band."

En dit jaar pakken 'haar mannen', samen met 8 'andere' schutterijen in Beekdaelen, de organisatie van het OLS op. "Heel bijzonder", aldus gravin Leila. "Het hoort bij een schutterij om die handschoen op te pakken", vindt ze. "Maar dat 9 schutterijen over hun 'verschillen' heenstappen en samen deze klus klaren is wel héél bijzonder".

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties