VIDEO: "Buikpijn bij bezoek Joodse schuilplaats Brunssum"

foto © ZO-NWS
Gepubliceerd op 17/10/2022 om 12:29
Laatst bewerkt op 17/10/2022 om 15:46

Elle van Rijn was een van de sprekers op het onlangs gehouden congres in Brunssum georganiseerd door de Jack Aldewereld stichting. De schrijfster vertelde daar over haar boek De Crèche.

De historische roman heeft een link met het Brunssumse oorlogsverleden. Het verhaal gaat over de negentienjarige Betty Oudkerk die in 1942-1943 werkt in de Joodse crèche, tegenover de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam. De crèche is door de Duitsers getransformeerd in een verzamelplaats voor Joodse kinderen voordat zij op transport gaan. Betty weet met haar collega's ruim zeshonderd kinderen van deportatie te redden.

Veel van die kinderen kwamen in Brunssum terecht omdat ze met hun uiterlijke kenmerken veiliger waren in de mijnstreek dan bijvoorbeeld in Noord-Nederland tussen de veelal blonde Nederlandse kinderen. In Limburg woonden en werkten in verband met de mijnbouw veel gastarbeiders uit verschillende landen en daardoor vielen de Joodse kinderen minder op.

Van Rijn is eerder in Brunssum geweest. Ze heeft met Jack Aldewereld, zelf in de oorlog naar Brunssum gesmokkeld, plekken in de gemeente bezocht waar in de oorlog de Joodse kinderen woonden en bij razzia's verstopt werden. "Ik heb een schuilplek bezocht, ik kreeg er buikpijn van, je kon er niet eens behoorlijk staan", zegt Van Rijn. "Dit verhaal moest veteld worden, mijn droom is uitgekomen, het verhaal is nu vertaald en het boek komt in 12 landen uit".  

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties