Provincie gaat koop groeve Mourik doorzetten

foto © ZO-NWS | Google Maps
Gepubliceerd op 30/09/2022 om 14:35
Laatst bewerkt op 30/09/2022 om 15:27

De Provincie gaat de Brunssumse groeve Mourik definitief kopen. De Provinciale Staten heeft groen licht gegeven voor het lichten van een koopoptie op het 80 hectare grote gebied op de Oostflank in Brunssum.

Eerder deze week nam de gemeenteraad van Brunssum een besluit over de deelname aan de aankoop van de groeve. Met een bijdrage van 5,3 miljoen wordt Brunssum voor 25 procent economisch eigenaar van het terrein. De Provincie legt ruim 15,5 miljoen euro op tafel. Tot slot is er ook een bijdrage van 4 ton van de Stadsregio Parkstad.

In de komende maanden wordt het samenwerkingsvoorstel verder uitgewerkt. Zowel bij de provincie als bij de Brunssumse politiek bestaan grote zorgen over belemmerende stikstofmaatregelen en de kosten voor bodemsanering. Hoe de invulling er precies gaat uitzien is op dit moment nog onduidelijk. Wel ligt er een ambitiedocument waaruit blijkt dat ingezet wordt op duurzame werkgelegenheid en natuurherstel.

De optie tot koop van de Provincie liep nog tot 1 oktober, daarna zou de groeve de openbare verkoop ingaan. Uit de stukken die de gemeenteraad heeft ingezien blijkt dat er veel belangstelling is voor het terrein. Echter zou Brunssum en de Provincie dan nog nauwelijks invloed op de ontwikkeling van het terrein. 

De werkzaamheden in de Groeve mogen volgens de huidige vergunning nog doorgaan tot eind 2027. De in de groeve gewonnen klei, grind en zand worden vervangen door de mijnsteenberg die nu nog op de hoek van het toekomstige bedrijventerrein ligt.

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties