Oppositie Brunssum kan zich niet vinden in lastenverzwaring

gemeenteraad Brunssum
foto @ ZO-NWS
Gepubliceerd op 8/11/2023 om 10:14
Laatst bewerkt op 8/11/2023 om 12:57

Tijdens de begrotingsvergadering heeft de gemeenteraad van Brunssum dinsdag ingestemd met de begroting. Alleen de oppositiepartijen konden zich niet vinden in het financiële stuk. De lastenverzwaring voor de burgers zijn voor BBB/Lijst Palmen, Lijst Brunssum Lokaal en de SP een doorn in het oog.

Volgens de vijf aanwezige raadsleden van de partijen worden burgers onnodig met extra kosten opgezadeld. BBB/Lijst Palmen diende daarom diverse voorstellen in om de verhogingen op de afvalstoffen- en rioolheffing en de Onroerende zaak Belasting niet door te berekenen aan de burgers.

Verantwoordelijk financieel wethouder Jaimy van Dijk kon zich niet vinden in de voorstellen, omdat deze een gat in de begroting zouden slaan van zo'n 2,9 miljoen euro. Bovendien zou het eenmalig verlagen van de indexering betekenen dat volgend jaar bewoners dubbel belast worden.

Volgens Servie L' Espoir en Jo Palmen staan er voldoende uitgaven in de begroting van 2024 die geschrapt kunnen worden. Dat geld zou dan gebruikt kunnen worden om de kosten voor de Brunssumers te verlagen.

Palmen liet weten dat hij graag zou zien dat hij investeringen voor projecten apart in de raad behandeld wilt hebben en niet enkel via de begroting. Zo werd er een amendement ingediend om het besluit uit 2022 om samen met de provincie groeve Mourik te kopen terug te draaien. Volgens BBB zouden de 5,3 miljoen euro die aanvankelijk genoemd werden nog wel eens flink kunnen oplopen. Zeker omdat ruim een jaar later nog steeds geen handtekening staat onder een overeenkomst. Volgens wethouder Merle van Leusden staat dat wel op korte termijn te gebeuren.

Een motie die de SP had ingediend om het minimumloon te verhogen naar 16 euro werd in eerste instantie door de SP teruggetrokken omdat dat volgens de wethouder en diverse partijen een zaak was waar de politiek in Den Haag mee bezig is. Op verzoek van diverse partijen besloot de SP deze alsnog in te dienen om een signaal af te geven naar de regering. De motie werd uiteindelijk met 10 stemmen voor en 9 stemmen tegen aangenomen.

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties