Onderzoek GGD: luchtkwaliteit Zuid-Limburg voldoet niet

foto: iStock
Gepubliceerd op 25/01/2023 om 09:21
Laatst bewerkt op 25/01/2023 om 09:47

De luchtkwaliteit in Limburg voldoet nog niet aan de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Door de luchtverontreiniging leven Limburgers gemiddeld 11 maanden korter, blijkt uit onderzoek van de Limburgse GGD'en.

Ze onderzochten de effecten van de uitstoot van stikstofdioxiden en fijnstof op de gezondheid van de Limburgers. Daaruit bleek dat de luchtverontreiniging bij 1 op de 7 longkankerpatiënten oorzaak is van de longkanker. Bij 1 op de 5 kinderen met astma is dat de oorzaak. Volgens de GGD'en is de buitenlucht die we inademen te vergelijken met het passief meeroken van 4 tot 5 sigaretten per dag.

Belangrijkste oorzaak voor de slechte luchtkwaliteit is in Zuid-Limburg de industrie. In Noord- en Midden-Limburg wordt wegverkeer en landbouw genoemd.

Volgend de GGD'en zijn maatregelen nodig om de luchtkwaliteit in Limburg te verbeteren. Ze roepen gemeenten en provincie op zich aan te sluiten bij het Schone Lucht Akkoord. Daarin werken het Rijk, provincies en gemeenten aan maatregelen en innovaties voor verbetering van de luchtkwaliteit.

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties