VIDEO: Hoe worden jongeren in Parkstad weer gelukkig?

Foto: ZO-NWS
Gepubliceerd op 7/06/2024 om 17:50
Laatst bewerkt op 7/06/2024 om 17:56

De GGD Zuid Limburg kwam onlangs met verontrustende cijfers. Jongeren in Parkstad leiden mentaal en fysiek een ongezond leven. Ze hebben stress, een problematisch gebruik van social media en zijn ze vatbaar voor vapen, roken of drank.

ZO-NWS vond de cijfers alle reden om een aantal scholieren aan te spreken bij scholengemeenschap Eikenhagen College in Landgraaf.

Een jonge dame vraagt zich meteen hardop af: “Waarom zouden wij niet gelukkig zijn”. Toch is de huidige generatie jongeren volgens de GGD Zuid Limburg ongelukkig. Volgens beleidsmedewerker Marjon Hulst komt dat door meerdere factoren. “Het kan liggen aan de corona periode, waar jongeren nog last van hebben. Daarnaast hebben ze erg veel stress van school en over hun toekomstperspectief. Ook de conflicten en onrust in de rest van de wereld ervarn jongeren als lastig.”

Een scholier die buiten aan het genieten is van zijn sigaretje, kan dit beamen. “Ik heb ook wel een zwaardere tijd achter de rug. Tijdens de corona periode ben ik erg eenzaam geweest. Dat was niet altijd even makkelijk en soms heb ik daar nog wel eens last van. Door te roken sluit ik mij een beetje af van de werkelijkheid. Ik heb dat gewoon even nodig als ik mij even iets minder voel.

Desondanks zijn er veel jongeren van de Landgraafse school die zich niet kunnen vinden in de cijfers. “Ik ben gewoon erg gelukkig”, vertellen verschillende kinderen. Toch kunnen zij begrijpen dat dit niet voor alle jongeren geldt. “Een jongen uit mijn klas werd gepest. Hij is niet naar een andere school gegaan.” Een schoolgenoot voegt toe dat kinderen op social media ook wel eens gepest worden.

Ook Marjon Hulst van de GGD ziet dat social media niet altijd positieve kanten hebben. “Jongeren geven bij ons wel eens aan dat ze liever geen mobiele telefoon hadden gehad. Dit kun je natuurlijk niet meer terugdraaien, maar moet wel verminderd worden. Gelukkig zijn er al maatregelen getroffen door scholen om telefoons te verbieden tijdens de lessen.”

De vraag hoe jongeren toch gelukkig kunnen worden, blijft nog een beetje hangen. Hulst vertelt dat het helaas niet in een handomdraai is geregeld. “Het is helaas niet eenvoudig. Wel zijn we met meerdere scholen aan het praten hoe we dit kunnen oplossen en zijn er laagdrempelige inloopdagen waar jongeren terecht kunnen die problemen hebben. Zo hopen wij het stapsgewijs op te lossen. Daarnaast is het belangrijk dat wij dit probleem voor de volgende generatie hebben opgelost, zodat zij wel gelukkig kunnen blijven.”

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties