Noortje (17) met Syndroom van Down fietst de Mont Ventoux op voor kankerpatiënten

Vader Armand en Noortje op de fiets
Sterre Schlicher
Gepubliceerd op 2/09/2024 om 11:00
Laatst bewerkt op 2/09/2024 om 11:16

Een ritje van anderhalve kilometer fietst Noortje Winthagen normaalgesproken naar de Catharinaschool in Heerlen. Een hele andere afstand dan ze komende vrijdag af gaat leggen. De 17-jarige gaat dan samen met haar vader de Mont Ventoux in Frankrijk trotseren om geld op te halen voor mensen met kanker. 

Een hele prestatie op zich, maar voor Noortje nog een grotere uitdaging. Ze heeft namelijk het Syndroom van Down. Maar dat houdt haar niet tegen om de tocht van 26 kilometer berg op te fietsen: "Al sinds haar geboorte is het een vechtertje."

Geld ophalen
"Welk kind heeft nu een vader die aan zijn jonge dochter met het Syndroom van Down vraagt om mee een berg op te fietsen?", lacht vader Armand Winthagen. Bij de hobbyfietser, die ook al eens van Heerlen naar de Noordkaap is gefietst, stond het al langer op zijn lijstje om met het 'Groot verzet tegen kanker' de Mont Ventoux op te gaan en geld op te halen voor mensen met kanker. Als directeur van het Toon Hermans Huis in Heerlen wordt hij dagelijks met de ziekte geconfronteerd. "We hadden het er tijdens het eten over. Ik vroeg aan Noortje of ze het niet leuk zou vinden om mee te fietsen. Ze had eigenlijk geen idee waar ze ja of nee tegen zei. Ik heb het haar zo goed mogelijk proberen uit te leggen en toen zei ze dat ze er even over na zou denken. Een week later kwam ze naar me toe: "Ik ga met je mee fietsen"."

"Ze had niet altijd zin om te trainen. Maar dan zei ze: ik ga toch, want ik moet goed oefenen."

Armand Winthagen

Drie keer naar opa en oma
En zo kon de voorbereiding beginnen. Niet alleen moesten er extra kilometers gemaakt worden om de conditie op te bouwen, ook was het voor Noortje fijn om zich steeds beter te realiseren hoe de tocht er fysiek aan toe zou gaan. "Het is lastig om haar een beeld te geven van hoe het daar gaat zijn. Dus ik heb tegen haar gezegd: eigenlijk is het drie keer naar opa en oma fietsen, alleen dan de berg op."

De tocht naar opa en oma werd de afgelopen maanden dan ook veelvuldig op de fiets afgelegd, net zoals extra fietsritjes naar de stad, in de buurt en op vakantie. Al was daar een hoop doorzettingsvermogen voor nodig. "Ze had niet altijd zin om te trainen. Maar dan zei ze: ik ga toch, want ik moet goed oefenen. En dan zette ze de helm op en fietste ze zo een stevige ronde van 60 kilometer." Zelfs de Zuid-Limburgse heuvels werden de afgelopen weken getrotseerd, inclusief de Vaalserberg. "Toen zei ik tegen haar: als je de hoogste berg van Nederland op kunt fietsen, kan je de Mont Ventoux ook aan."

Noortje op de Vaalserberg, het hoogste punt van Nederland

Extra uitdaging
Voor Noortje is het vanwege het Syndroom van Down een extra uitdaging om zich fysiek lang in te spannen. "De langdurige inspanning is heel anders. Een persoon met het Syndroom van Down steekt conditioneel heel anders in elkaar", legt Armand uit. "Door de andere lichaamsbouw, bijvoorbeeld de in verhouding kortere benen, is het overbrengen van kracht op de fiets een stuk lastiger."

Zetje in de rug
Maar juist door het wekken van vertrouwen, de oefening en het doorzettingsvermogen zijn zowel vader als dochter ervan overtuigd dat Noortje volgende week vrijdag op de top van de Mont Ventoux zal staan. "Het wordt zeker een uitdaging, maar we houden de moed erin. Ik probeer vooral te benadrukken dat het geen wedstrijd is en het niet uitmaakt hoelang we erover doen. We gaan met een team van zeven mensen - vijf renners en wij twee op de fiets - en we kunnen haar allemaal letterlijk en figuurlijk een zetje in de rug geven als ze dat nodig heeft."

"Noortje geniet ervan als ze iets doet wat niet iedereen doet."

Armand Winthagen

Doneren
"Ik vind het best spannend, maar vooral heel leuk", zegt Noortje zelf. "En ik heb al heel veel geld opgehaald. Maar daar kan nog veel meer mij." De 17-jarige heeft al meer dan 2500 euro opgehaald. De helft van het totale bedrag dat het zevenkoppige team ophaalt gaat naar het KWF, de andere helft is bestemd voor het LEEF-fit programma van Toon Hermans Huis Parkstad. "Dus het is heel belangrijk dat we allemaal zoveel mogelijk geld ophalen", zegt Noortje. Doneren kan via deze link.

Trots
"Los van hoe het gaat, ik ben alleen al trots dat we dit samen gaan doen", sluit Armand af. "Noortje geniet ervan als ze iets doet wat niet iedereen doet. En ze is een doorzettertje, dat is ze altijd al geweest. Dus hoe dan ook staan we volgende week samen op de top van die berg."

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties