Fors minder klachten over Awacs door minder vluchten

Gepubliceerd op 28/02/2024 om 14:23
Laatst bewerkt op 28/02/2024 om 15:38

Daar waar vorig jaar nog sprake was van een stijging van het aantal klachten over Awacs-toestellen is het aantal klachten een jaar later juist fors gedaald. Het aantal klachten daalde van bijna 11.000 naar iets meer dan 7.000.

De daling komt voor een groot deel doordat het aantal vluchten vanaf de vliegbasis, net over de grens bij Schinveld, ook met een kwart is afgenomen naar bijna 1.200 vliegbewegingen. De cijfers werden woensdag besproken tijdens een bijeenkomst van de Awacs-commissie in het gemeentehuis in Brunssum.

De gemeenten Beekdaelen en Brunssum hebben gemengde gevoelens bij de cijfers en de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) van het Ministerie van Defensie. De daling van het aantal vliegbewegingen en daarmee de overlast voor de inwoners van de twee gemeenten, juichen de gemeenten toe. Ook de toezegging dat er andere toestellen komen die voor veel minder lawaai en luchtvervuiling zorgen, wordt omarmd. Waar de gemeenten en ook de Vereniging Stop Awacs niet zo blij mee zijn is het langer operationeel houden van vliegbasis Geilenkirchen. Ook het idee dat door een nieuwe bomenkap de overlast verder teruggedrongen kan worden valt niet in goede aarde.

Het ministerie van Defensie en de gemeente Beekdaelen liggen al jaren met elkaar in de clinch over het kappen van bomen en het intekenen van een vliegroute. Volgens de gemeente zouden vliegtuigen door het kappen nog lager overvliegen en juist voor meer overlast zorgen. Defensie is ervan overtuigd dat de radarvliegtuigen na de kap met minder vermogen kunnen opstijgen en landen waardoor de vervuiling en het lawaai zouden verminderen.

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties