Eerste stap gezet in aankoop Groeve Mourik

foto © ZO-NWS | Archief
Gepubliceerd op 28/09/2022 om 09:02
Laatst bewerkt op 28/09/2022 om 09:54

De gemeenteraad van Brunssum heeft dinsdag de eerste stap gezet om Groeve Mourik te kopen. Veel raadsfracties hadden wel het gevoel dat hun "het mes op de keel gezet werd".

De Provincie heeft als eerste de optie tot koop op het 80 hectare grote gebied. Daar zat wel een deadline aan van 1 oktober. Provinciale Staten zelf neemt daar vrijdag een besluit over. Eén voorwaarde was wel dat Brunssum ook een bijdrage levert. 

Met een bijdrage van 5,3 miljoen wordt Brunssum voor 25 procent economisch eigenaar van het terrein. De Provincie legt ruim 15,5 miljoen euro op tafel. Tot slot is er ook een bijdrage van 4 ton van de Stadsregio Parkstad. Het PAK in Brunssum is van mening dat Parkstad meer kan bijdragen omdat de hele regio ervan profiteert als de Oostflank wordt ontwikkeld tot een bedrijventerrein.

BBB/Lijst Palmen en Lijst Brunssum Lokaal vinden het een risicovolle investering en zijn bang dat zij uiteindelijk alsnog niets te zeggen hebben over het terrein. Verantwoordelijk wethouder Van Leusden-Brüning laat weten dat er een gelijkwaardig partnerschap komt. In de komende maanden wordt het samenwerkingsvoorstel verder uitgewerkt. 

Hoe de invulling er precies gaat uitzien is op dit moment nog onduidelijk. Wel ligt er een ambitiedocument waaruit blijkt dat ingezet wordt op duurzame werkgelegenheid en natuurherstel.

Mocht de Provincie vrijdag alsnog besluiten om geen gebruik te maken van de optie tot koop, dan gaat de groeve de openbare verkoop in. Uit de stukken die de gemeenteraad heeft ingezien blijkt dat er veel belangstelling is voor het terrein. Echter dan heeft de gemeente nog nauwelijks invloed op de ontwikkeling.

Tot eind 2027 wordt er nog klei, grind en zand gewonnen in de groeve. Deze wordt uiteindelijk gevuld met de mijnsteenberg.  

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties