Zuid-Limburgse Mijnwerkersstaking herdacht op 29 april

Gepubliceerd op 4/04/2023 om 09:55
Laatst bewerkt op 4/04/2023 om 10:15

80 jaar geleden, op 29 april 1943, vond één van de grootste Nederlandse verzetsdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog plaats: de Zuid-Limburgse Mijnwerkersstaking.

De Duitse bezetter wist de stakingen door executies te breken. Dat kostte onder andere het leven aan Servaas Toussaint. Op 29 april om 10.00 uur vindt een korte herdenkingsplechtigheid plaats bij het graf van de gefusilleerde mijnwerker, op de begraafplaats in Hoensbroek. Een stoet van historische voertuigen zal vervolgens verschillende plaatsen verbinden, die in Heerlen, Kerkrade en Landgraaf herinneren aan de Mijnwerkersstaking.

Om 14.00 uur is de officiële herdenking bij Relim, naast de gedachteniskapel voor de mijnwerkers aan de Casinolaan 6 in Landgraaf. Aanwezig daar zijn de gemeentebesturen van Heerlen, Brunssum, Kerkrade en Landgraaf, de gouverneur, oud-mijnwerkers en scholieren.

De herdenkingen wordt georganiseerd door het comité 4 en 5 mei Heerlen, het Nederlands Mijnmuseum, de Stichting Hub Cobben Prijs en het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap.

Meldt u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Advertenties