Yvo T. over doodschieten agent: "Ik moet dat gedaan hebben, dat kan niet anders"

foto © ZO-NWS
Gepubliceerd op 3/10/2022 om 12:58
Laatst bewerkt op 3/10/2022 om 15:08

Yvo T. (40) uit Schinnen bestrijdt de doodslag op de Belgische politieagent Amaury Delrez in 2018 in Spa niet. "Ik moet dat gedaan hebben, dat kan niet anders. Dat ben ik geweest, hoe moet het anders gebeurd zijn?" verklaarde T. maandagmiddag tegenover de rechter in Tongeren. 

De Schinnenaar had tijdens de verhoren door de recherche altijd gezegd zich niets van het schieten te kunnen herinneren. Het proces tegen T., die sinds augustus 2018 in voorarrest zit, begon maandagmorgen. Eerst werd door de aanklager de zogeheten akte van beschuldiging van dik vijftig pagina's lang, voorgedragen, Na de middagpauze volgde het verhoor van de inmiddels veertigjarige T., die netjes gekleed de kleine zittingzaal was binnengeleid. 

Recht tegenover hem zat de zogenoemde volksjury die over zijn schuld zal moeten gaan beslissen. De rechtbankvoorzitter voelde de Schinnenaar vanaf ongeveer 14 uur uitvoerig aan de tand. T.'s advocaat Sven Mary had vóór dit verhoor al aangegeven dat er nog meerdere openstaande vragen beantwoord moesten gaan worden in deze zaak.

"Uit respect naar de nabestaanden van Amaury Delrez, de andere politieagent en zijn eigen familie toe", aldus de ervaren Belgische strafpleiter. Yvo T., die moest gaan staan tijdens het verhoor door de rechter, gaf na enige tijd over zijn jeugd en leven gesproken te hebben aan "de doodslag op Amaury Delrez niet te bestrijden".

Eerder had hij altijd tegenover de politie verklaard zich niks te meer te kunnen herinneren van de fatale nacht in 2018. Het vuurwapen had hij meegenomen naar de Formule 1 Race omdat hij zelfmoordgedachten had op dat moment, zo zei hij tegen de Tongerse rechter. 

T., die ook wordt verdacht van het neerschieten van een tweede politieagent, kan zich herinneren dat hij met een wapen in de hand op straat stond en dat hij zelf werd geraakt door een kogel in zijn buik. Het desbetreffende vuurwapen gooide hij daarna naar eigen zeggen niet weg, maar viel uit zijn opengescheurde jas. 

Het proces in deze zaak duurt nog deze hele week. Na het uitspreken van de eis van justitie op vrijdag, zal de volksjury zich gaan buigen of Yvo T. schuldig is of niet en zal, indien nodig, de strafmaat worden bepaald. 

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties