VIDEO: Yad Vashem onderscheiding voor Frans Kamps

Foto © ZO-NWS | Orange Media
Gepubliceerd op 21/12/2022 om 15:11
Laatst bewerkt op 21/12/2022 om 18:53

In Voerendaal is woensdagmiddag de Yad Vashem-onderscheiding uitgereikt aan Frans Kamps. Het is een postume onderscheiding voor de Familie Lemlijn voor hulp aan Joden in de Tweede Wereldoorlog.

De onderscheiding werd uitgereikt door de Israëlische ambassadeur Modi Moshe Ephraim in het bijzijn van Benoit Wesly, honorair consul van Israël in Limburg.

De familie Lemlijn namen nam in WO-II Mattie (Majer) Tugendhaft als kind én een Joods echtpaar als onderduikers in huis in Klimmen. Zo redde het echtpaar hun levens.

Frans Kamps is als weeskind opgevoed door het echtpaar Lemlijn-Arts. Zij waren zijn oom en tante. Frans noemt zich ook wel het 'stiefbroertje' van Mattie Tugendhaft. Daarom kreeg hij de eer om de hoge onderscheiding voor, het inmiddels overleden echtpaar, in ontvangst te nemen.

De Yad Vashem-onderscheiding wordt door Israël uitgereikt aan niet-Joden die Joden ten tijde van de Holocaust hebben helpen onderduiken, ontkomen en overleven.

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties