VIDEO: Samenwerkingsverband musea stelt Romeinse villa's in Limburg tentoon

foto: Thermenmuseum Heerlen
Gepubliceerd op 2/04/2024 om 14:29
Laatst bewerkt op 2/04/2024 om 14:47

Het Thermenmuseum in Heerlen, Limburgs Museum in Venlo en Rijksmuseum van Oudheden in Leiden slaan de handen ineen voor een expositie over Romeinse villa’s. In die tentoonstelling wordt onder andere duidelijk wat de rol van de villa’s was en welke vondsten er zijn gedaan.

De tentoonstelling begint vanaf 25 april in Leiden, daarna reist deze door naar Venlo om vervolgens te eindigen in Heerlen.

“Limburg was in de Romeinse tijd een ontzettend belangrijk gebied. Limburgers weten dat misschien wel, maar buiten de provincie is dat een stuk onbekender. Het is hoog tijd om dat verhaal aan de mensen te vertellen”, verklaart Jasper de Bruin, conservator van Rijksmuseum van Oudheden

“Je loopt eerst door het Romeinse landschap heen richting een villa en daarna ga je het gebouw in waar je veel materialen kunt zien die in de gebouwen gevonden is. Die waren heel mooi, met muurschilderingen en we hebben zelfs mozaïek gevonden”, aldus De Bruin. “We hebben ook veel materialen gevonden die mensen meenamen in hun graf en daaruit blijkt dat Limburg ontzettend welvarend was in die tijd.”

“Omdat mensen hier zo ontzettend rijk waren, bouwden ze Romeinse architectuur op het platteland”, voegt Karen Jeneson, conservator van het Thermenmuseum daaraan toe. “Een heleboel villa’s zijn nog niet ontdekt, maar we gaan uit van minstens één villa per vierkante kilometer. Dat gaat dus om zeker 150, 200 villa’s. In het Thermenmuseum laten we dat natuurlijk al zien, maar door de samenwerkingen kunnen we het nu overbrengen op heel Nederland. Zo komt Romeins Zuid-Limburg even helemaal in the picture.”

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties