VIDEO: Ruim 200 schademeldingen van boeren bij LLTB

Foto: © ZO-NWS
Gepubliceerd op 2/08/2021 om 16:20
Laatst bewerkt op 2/08/2021 om 17:33

Ruim 200 schademeldingen van boeren zijn binnengekomen bij de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB). Dat zegt de belangenbehartiger tegen ZO-NWS.

"LLTB kent de afgelopen veertien dagen een drukke periode. Meer dan 400 telefoontjes van gedupeerde boeren moesten worden beantwoord", zegt Wil Janssen, bestuurslid van LLTB. "We zijn bezig met te lobbyen voor een schadevergoeding vanuit het Rijk voor de verloren gewassen. De eerste geluiden daarover klinken hoopvol, maar we moeten alert blijven. Veel agrariërs zijn hard getroffen", gaat Janssen verder. 

Halverwege augustus wordt er meer bekend omtrent een eventuele schadevergoeding voor de boeren vanuit de overheid.

Janssen benadrukt de situatie op een aardappelveld in Voerendaal waar een groot deel als verloren kan worden beschouwd en de schade niet mals is. "De aardappelen hebben onder water gestaan en zijn rot." 

Ook de oogst bij een perceel kersenbomen aan de rand van Schimmert is compleet mislukt. Het gebied is zeven hectare groot. "De schade hier is om en nabij de 60.000 euro", vertelt boer Peter Roebroek. En daarin zijn nog geeneens de onderhoudskosten meegenomen. "Onder meer snoeionderhoud, het maaien en ongeveer zes keer spuiten. De kersenbomen zijn zo goed mogelijk behandeld om een goed product af te kunnen leveren", gaat Roebroek verder.

De boeren hebben het niet getroffen. Vorig jaar was de grond kurkdroog en nu is het kletsnet. "Wat er dit jaar is gebeurd, is erger", zegt Janssen. "Op droge grond groeit er nog altijd wel iets. Nu is het helemaal verloren. Hier word je niet vrolijk van."

Tags

Advertenties