VIDEO: Extreem weer maakt het lastiger voor wijnboeren

Foto © ZO-NWS | 1Limburg
Gepubliceerd op 9/08/2022 om 11:18
Laatst bewerkt op 9/08/2022 om 11:56

Veel droogte door extreme hitte maakt het wijnseizoen van 2022 anders dan de voorgaande jaren. Veel zon zorgt voor snellere groei maar maakt het werk van wijnboeren ook onvoorspelbaar. 

"Ze zeggen dat het gaat regenen, maar dan regent het niet. Je moet iedere keer weer de werkzaamheden bijstellen", zegt wijnboer Marcel Soomers van wijngoed Fromberg uit Ubachsberg tegen 1Limburg. "Dat maakt het soms wel frustrerend."

De wijnboer durft geen voorspelling te doen over dit wijnjaar. "Tien jaar geleden deed ik dat misschien met gemak. Maar tegenwoordig doe ik dat niet meer. Je hoeft maar een dag met hagel te krijgen en het is afgelopen."

In juni viel er eenmalig veel neerslag, waarbij een lokale hagelbui in Limburg enkele hectaren wijngaarden beschadigden. Verder was het opnieuw een droge maand met slechts een paar kleine regenbuien. Daardoor kreeg valse meeldauw – in tegenstelling tot in 2021 – weinig kans. Het gevolg: de meeste druivenranken stonden ongeveer een week eerder dan normaal in bloei.

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties