VIDEO: Natte voeten tijdens onthulling Poort tot het Land van Kalk

foto © ZO-NWS
Gepubliceerd op 12/01/2023 om 16:17
Laatst bewerkt op 12/01/2023 om 16:24

Aan de Bergseweg aan de voet van de Ubachsberg, is donderdag met de onthulling van een stenen toegangsboog het Natuurtransferium Kunradersteengroeve in Voerendaal geopend.

De handeling werd verricht door gedeputeerde Stephan Satijn, wethouder van Voerendaal Guillaume Delsing en directeur IBA Parkstad Ronald Wilmes. De heren moesten wel een aantal plassen water ontwijken om het lintje door te knippen want door de regenval was de parkeerplaats veranderd in een modderpoel. "Tja als het droog is stroomt het en als het nat is wordt het een beetje modderig", lacht wethouder Delsing maar hij is trots op het Land van Kalk dat voor een groot deel op Voerendaals grondgebied ligt.

Het transferium gaat gebruikt worden als startpunt van verschillende wandel- en fietsroutes. De boog krijgt de naam Poort tot het Land van Kalk. De poort is gemaakt van een nieuw bouwmateriaal: Kuncrete. Dit is een samenvoeging van Kunradersteen en Concrete, oftewel samengeperst kunradersteengruis. Het transferium en de poort horen bij Het Oerland van Kalk, het hoogste plateau van Nederland.

Gemeenten Voerendaal en Simpelveld en IBA hebben gezamenlijk een landschappelijke visie voor het gebied opgesteld. Samen met gemeente Heerlen, Stadsregio Parkstad, de Provincie en lokale ondernemers is het plateau toegankelijk gemaakt via entrees langs hoofdroutes richting Heuvelland, Midden-Limburg en Aken. Als alles klaar is staan er in totaal drie toeganspoorten aan de randen van het gebied.  

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties