VIDEO: Limburger ontmoette Gorbatsjov: 'Was een vriendelijke man'

Foto © ZO-NWS | L1
Yves Lacroix
Gepubliceerd op 1/09/2022 om 10:32
Laatst bewerkt op 1/09/2022 om 10:48

Werner Janssen uit Simpelveld ontmoette Mikhail Gorbatsjov in 2008. Hij herinnert zich de dinsdag overleden laatste president van de Sovjet-Unie (91) als een open en vriendelijke man.

Gorbatsjov kreeg in 2008 in Kerkrade de Martin Buber-plaquette. Die prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan mensen die zich internationaal inzetten voor de dialoog en zich verdienstelijk hebben gemaakt voor hun medemens.

Gegeten en gedronken
Janssen is bestuurslid bij de stichting die de laureaat van de prijs jaarlijks selecteert. In die rol ontmoette hij de oud-leider van de Sovjet-Unie een aantal keren. "Voor hij naar Kerkrade kwam, had ik hem al twee keer in Moskou bezocht", zegt Janssen. Hij heeft goede herinneringen overgehouden aan de voormalig secretaris-generaal van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie, zoals zijn titel officieel luidde. "We hebben als gelijken aan tafel gezeten en gegeten en gedronken. Alles gebeurde toen natuurlijk met een tolk, maar hij kon heel goed luisteren".

Was graag in Kerkrade
Gorbatsjov was de laatste leider van de Sovjet-Unie, van 1985 tot het land in 1991 werd opgeheven. Hij was 77 toen hij in Kerkrade de prijs ontving. Gorbatsjov riep tijdens de ceremonie naties en mensen op tot dialoog en samenwerking. Volgens Janssen genoot de Rus van zijn bezoek aan Kerkrade in 2008. "Hij voelde zich hier thuis", zegt Janssen. "Hij gebruikte zelfs het woord familiair. Hij voelde zich met de mensen verbonden", zei hij.

Mikhail Gorbatsjov overleed dinsdag in een ziekenhuis in Moskou. Hij ontving in 1990 de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn inzet om de Koude Oorlog te beëindigen.

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties