VIDEO: Gefusilleerde mijnwerkers krijgen plek in gedachteniskapel

Foto © ZO-NWS
Gepubliceerd op 3/05/2022 om 16:30
Laatst bewerkt op 3/05/2022 om 20:34

Drie namen zijn toegevoegd aan de namengalerij van omgekomen mijnwerkers bij de gedachteniskapel in Landgraaf. Het gaat om Reinier Savelsberg, Meinardus Tempeleers en Servaas Toussaint. 

Hoewel de meeste namen op de galerij omgekomen zijn in de mijnen door ongelukken is dat voor de drie die dinsdagmiddag toegevoegd zijn anders. Zij zijn door de Duitsers tijdens de bezetting gefusilleerd vanwege hun betrokkenheid bij de mijnwerkersstaking in 1943. 

Tijdens de Duitse bezetting moesten de mijnen steeds meer kool produceren. Mijnwerkers moesten op zondagen door werken en moesten bijvoorbeeld hun postduiven inleveren omdat die gebruikt konden worden voor spionage. 

De druk van de Duitse bezetters leidde tot een staking door heel nederland. Savelsberg, Tempeleers en Toussaint waren enkele van de deelnemers aan de staking die opgepakt en vermoord werden. 

De drie namen zijn nu te zien in de gedachteniskapel. Tijdens de bijeenkomst hebben scholieren rozen neergelegd en is ook burgemeester van Brunssum Wilma van der Rijt aanwezig geweest om een boeket achter te laten. 

Reclame

Advertenties