VIDEO: De Carishof stopt, emotioneel afscheid van levenswerk

Foto: ZO-NWS
Sam Verbeek
Gepubliceerd op 31/08/2023 om 09:21
Laatst bewerkt op 31/08/2023 om 12:05

Na bijna twintig jaar mensen rondleiden door hun eigen tuin, vinden Hans en Matthijs het mooi geweest. Van over de hele wereld trokken tienduizenden mensen al die jaren naar de Carishof in Klimmen. Zondag is de laatste dag dat de tuin opengesteld wordt voor publiek. Dat meldt L1.

De tuin van de Carishof is 3800 vierkante meter groot. De tuin ligt rondom een monumentale carréboerderij waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1640.

Vanuit de tuin heb je een mooi uitzicht over het Heuvelland. Bezoekers zijn vooral enthousiast over de rust die de tuin uitstraalt. De overgang vanuit de tuin naar het omringende landschap verloopt op een natuurlijke manier. Dichterbij de woning kunnen bezoekers genieten van verschillende soorten bloemen. Daarnaast zijn er beuken-, taxus- en buxushagen, fruitbomen en wijnstokken.

"Het is mooi geweest, ook al doet het pijn", zegt Hans de Vree. "De tuin is natuurlijk ons levenswerk. Maar deze fase moeten we afsluiten. Omdat we bezoekers ontvangen moet de tuin er altijd perfect uitzien en dat vergt enorm veel tijd. We willen meer tijd voor andere dingen zoals reizen en met vrienden afspreken. We gaan daarom ook verhuizen, meer in de richting naar waar onze vrienden en familie wonen. Buiten Limburg."

Vorig jaar is het besluit genomen dat 2023 het laatste jaar zou zijn. "We gaan nog één keer keer vlammen", zegt Matthijs Smits die in de tussentijd verwelkte bloemen van de takken knipt. "We willen afscheid nemen van de mensen die hier al jaren komen. En dat zal heel emotioneel zijn. Er zijn nu al mensen die voor een laatste keer hier geweest zijn. Zij nemen huilend afscheid met de wetenschap dat ze hier niet meer zullen komen. En als wij later hier weggaan, moeten we denk ik ook afscheid nemen van elke bloem en boom. Onze hele ziel en zaligheid ligt in deze tuin."

Toen de heren pas in Klimmen kwamen wonen, dachten ze er niet aan om hun tuin open te stellen. "Ik moest er niet aan denken om allemaal vreemde mensen in mijn tuin te hebben, vertelt De vree. "Maar toen wij zelf een keer een andere tuin bezochten, zeiden die eigenaren dat we ook eens onze tuin moesten openstellen. En we vonden het gelijk geweldig omdat je mensen treft die dezelfde passie hebben als wij."

Zondag 3 september kan de Carishof voor het laatst bezocht worden tussen 10.00 uur en 17.00 uur.

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties