VIDEO: Corona-onderzoek laat grote overeenkomsten zien in Euregio

Foto: © ZO-NWS
Sam Verbeek
Gepubliceerd op 3/11/2021 om 17:13
Laatst bewerkt op 4/11/2021 om 09:01

Het eerste deel van een corona-onderzoek onder bewoners van de Euregio Maas-Rijn laat grote overeenkomsten zien tussen de landen. De resultaten hebben informatie opgeleverd over de eerste 16 maanden van de coronapandemie.

Dat meldt GGD Zuid-Limburg.

4766 genodigden hebben in deze eerste ronde bloed afgestaan en een vragenlijst ingevuld. Daaruit blijkt dat zo’n 60 tot 80 procent zich goed aan de coronamaatregelen heeft gehouden en deze makkelijk en nuttig vindt.

Ook wijst het onderzoek uit dat bewoners van de Euregio Maas-Rijn minder vaak de grens overstaken. Ongeveer de helft van de ondervraagden heeft familie, vrienden en kennissen over de grens. Als gevolg van de pandemie werd minder vaak de grens overgestoken voor een kort bezoek aan vrienden, boodschappen doen of het restaurant. Een ruime meerderheid (62-68 procent) met familie over de grens heeft dit ervaren als een erg beperkende maatregel voor hun mobiliteit.

Alle landen zitten op dezelfde golflengte als het gaat over vaccineren. De meest genoemde reden voor het nemen van een coronavaccin is dat ‘iedereen weer terug wil naar het nieuwe normaal.’ De daarop meest genoemde redenen zijn: ‘het beschermen van familie’ en ‘het voorkomen van ziekte.’ 

Slechts 3 procent gaf aan geen vaccinatie te willen nemen. De meest genoemde redenen zijn: ‘zorgen over de mogelijk bijwerkingen’, niet bang om ernstig ziek te worden van een mogelijke besmetting’ en ‘de mening dat vaccinaties niet goed werken.’

9 procent gaf aan te twijfelen, omdat men niet weet of ernstige bijwerkingen uitblijven na langdurige inzet van coronavaccinaties.

De uitnodigingen voor de tweede ronde van het onderzoek werden tussen september en oktober 2021 verstuurd. De eindresultaten worden op 16 december gepresenteerd. 

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties