VIDEO: Bewoners De Kakert zijn vocht, schimmel en scheuren spuugzat

Foto: ZO-NWS
Gepubliceerd op 1/08/2024 om 13:06
Laatst bewerkt op 2/08/2024 om 09:01

Bewoners van de wijk de Kakert in Landgraaf zijn de vocht- en schimmelplekken en scheuren in hun huis spuugzat. De buurt is een handtekeningen actie gestart om eigenaar HEEMwonen duidelijk te maken dat ze zo niet langer verder willen leven.

Verschillende bewoners hebben een poster op hun huis geplakt met de tekst 'Dit huis schreeuwt om onderhoud'. Ze willen HEEMwonen wakker schudden om hun huurwoning drastisch aan te pakken. "Onze kelder is erg vochtig en hier komen wij dan ook bijna nooit. Je ziet het ook op de muren, allemaal vocht", vertelt een buurtbewoner.

Toch zegt HEEMwonen, de eigenaar van de huurwoningen, dat er nog weinig mensen zich gemeld hebben. “Het zijn inderdaad oudere woningen in deze straat. Maar we krijgen niet bovengemiddeld veel reparatieverzoeken van bewoners. Wat betreft vocht en schimmel hebben we de afgelopen twee jaar slechts enkele meldingen ontvangen. De meeste van deze meldingen waren te wijten aan technische problemen zoals lekkages, die inmiddels zijn verholpen. Als er echt een probleem is moeten bewoners zich bij ons melden, zodat wij kunnen kijken naar een oplossing”, aldus Esmee Huls van HEEMwonen.

Eric Sevinga woont al ruim 50 jaar in de Ernst Casimirstraat. Hij laat zien hoe het regenwater op zijn bovenverdieping langs de muren is gelekt. "Als de wind verkeerd staat loopt het water over de vensterbank naar beneden. Het vocht heeft de muren en de verwarming aangetast. Ik leg hier tijdens regenbuien altijd handdoeken neer om het binnenkomende water op te vangen."

In een andere ruimte trekt Eric aan de kozijnen om te laten zien dat ze niet meer goed vastzitten. “Die zijn gewoon aan vervanging toe en ook hier loopt het water naar binnen. Als ik een gat wil boren in mijn muur dan moet daar normaal poeder uit komen. Deze muren zijn zo nat, dat er een soort pasta uitkomt.”

Een aantal complexen wordt volgens HEEMwonen vanaf begin 2025 gerenoveerd. “Alle woningen met een rood energielabel moeten voor 2028 verbeterd zijn. We zijn hier zelfs al versneld mee aan de slag. Binnen nu en vijf jaar staan er verschillende woningen op de planning om te verduurzamen of te renoveren”, vertelt Esmee Huls van HEEMwonen.

Je ziet dat in de hoek allemaal dode pissebedden liggen. Dat komt natuurlijk door het vocht.

Eric Sevinga, bewoner de Kakert

Ook de kelder van bewoner Eric voelt erg vochtig aan. Het is niet prettig om er te zijn. "Ik heb hier van alles gedaan maar het probleem blijft. Je ziet dat in de hoek allemaal dode pissebedden liggen. Dat komt natuurlijk door het vocht.”

Vocht in de woning is twee huizen verderop ook het euvel bij Peter Quaedackers. "Ik moet om de zoveel tijd een mondkapje pakken en schimmels wegwerken. Als ik met mijn vinger over de muur van mijn kelder  ga, komt er van alles los." In het plafond van de kelder zitten verschillende scheuren en daar maakt Peter zich grote zorgen om. “Stel er komen nog meer scheuren bij dan kan de kelder instorten. Dat overleef je niet. Ik overweeg om stutten te plaatsen, want ik vertrouw het echt niet", vertelt Peter.

HEEMwonen nuanceert het instortingsgevaar. “Scheurvorming is per definitie niet perse levensgevaarlijk. Bij de bewoner heeft een constructeur onderzoek gedaan naar aanleiding van zijn melding. Hieruit is gebleken dat deze scheuren niet gevaarlijk zijn”, laat de woordvoerder weten.

De handtekeningenactie heeft al zo’n 35 handtekeningen opgeleverd. Door deze steun hopen de bewoners sneller en makkelijker in contact te komen met HEEMwonen.

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties