VIDEO: Al zingend en puzzelend leren basisschool leerlingen Limburgs

Foto © ZO-NWS
Yves Lacroix
Gepubliceerd op 24/06/2022 om 16:51
Laatst bewerkt op 24/06/2022 om 17:08

Het klinkt wat ongebruikelijk, maar de kinderen van groep 4 van basisschool Petrus Canisius in Puth krijgen Limburgs les. 

Met het 3M-project, ontwikkeld in Friesland, maar aangepast voor Limburg, kunnen basisschool leraren nu aan de slag om de kinderen kennis te laten maken met Limburgs maar ook Duits en Engels. 

Het was een idee van het CDA dat een tijd terug daartoe een motie indiende in de gemeenteraad van Beekdaelen. De Limburgse, maar ook de Duitse, taal moesten een prominentere plek binnen het basisonderwijs krijgen. 

De raad stemde in met de motie en een aantal maanden later was het zover. Meerdere basisscholen geven hun leerlingen zo nu en dan een lesje Limburgs. 

Juffrouw Joyce Galema lijkt er plezier in te hebben. De kinderen ook. Al zingend en puzzelend leren ze langzaam verschillende woorden in het Limburgs, Duits en Engels. Ook valt de kids op dat er veel overeenkomsten zijn tussen de talen. 

CDA-raadslid Twan Schevers vindt het mooi om te zien hoe zo'n motie uiteindelijk tot leven komt. Hij zou ook graag zien dat basisscholen meer met de Limburgse cultuur gaan doen. Daar gaat het CDA de komende tijd aan werken. 

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties