VIDEO: 80 jaar sinds bommenwerper neerstortte in Brunssum

Foto © ZO-NWS
Yves Lacroix
Gepubliceerd op 5/10/2022 om 15:36
Laatst bewerkt op 5/10/2022 om 17:13

In Brunssum werd woensdagochtend stilgestaan bij de slachtoffers van een Britse bommenwerper die er tijdens de Tweede Wereldoorlog neerstortte. 

Bij het Lancastermonument dat opgericht is in hun herinnering werden door burgemeester Wilma van der Rijt en wethouder Hugo Janssen alsook veteranen, militairen en schoolkinderen kransen neergelegd. 

De 94-jarige Jouke Sipsma was er zelf nog bij. "Dat was een slag, dat is nooit te vergeten", zegt hij. Een van de vleugels van het vliegtuig sloeg dicht bij op een meter afstand van enkele huizen in. Ook beschrijft hij hoe een motor van het vliegtuig verderop via een dakraam in het toilet belande. 

Volgens Hugo Janssen is het belangrijk om stil te staan bij de offers die militairen brengen. Vooral nu de oorlog in Oekraïne nog volop aan de gang is. 

De crash gebeurde op 5 oktober in 1942. De bommenwerper stortte neer in de Brunssumse wijk Leeuwstuk. Tegenwoordig wordt deze buurt Klingelsberg genoemd. Hoewel het toestel neerstortte in de woonwijk waren er geen slachtoffers aan de grond. 

Alle zeven bemanningsleden overleefden de crash niet. Zij liggen begraven in Nijmegen, op het Jonkerbos War Cemetery.

Meldt u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Advertenties