TpD haalt bakzeil bij Raad van State: bestuursdwang terecht opgelegd

Gepubliceerd op 4/06/2023 om 12:57
Laatst bewerkt op 4/06/2023 om 13:54

De provincie heeft plasticrecycler TpD in 2019 terecht zeer spoedeisende bestuursdwang opgelegd vanwege de opslag van plastic afval op een bedrijfsterrein aan de Kranenpool in Brunssum. Dat heeft de Raad van State bepaald in een zaak die was aangespannen door TpD en de Provincie Limburg.

Op het open terrein lag een enorme partij balen ongereinigd plastic afval opgeslagen. Omdat daarin nog bedorven etensresten zaten leidde dat in de Brunssumse wijken Schuttersveld, Egge en de in de buurt liggende bedrijven tot een ware vliegenplaag. Om aan de overlast een einde te maken legde de provincie bestuursdwang op. Toen het bedrijf zich daar niks van aantrok en steeds meer plastic bleef opslaan, hing de provincie een slot op de poort. Dat ging er pas vanaf als alle plastic afval verwijderd zou worden.

Eerder stelde de rechtbank Limburg het recyclingbedrijf in het gelijk want de rechtbank vond  zeer spoedeisende bestuursdwang een te zwaar middel. Handhavend optreden zou voldoende moeten zijn geweest. Daartegen gingen de provincie en het bedrijf in hoger beroep bij de Raad van State. Die bepaalde dat de opslag van ongereinigd plastic verpakkingsmateriaal in strijd was met de vergunning, maar de provincie het terrein niet had mogen afsluiten. "Het college mocht de opheffing van de afsluiting van het terrein niet afhankelijk maken van beëindiging van de al bestaande overtreding, maar had voor beëindiging van die overtreding een last onder dwangsom of bestuursdwang moeten opleggen", schrijft de Raad van State.

Toen begin 2020 de recycler failliet ging kwam er ook een einde aan de opslag van ongereinigd plastic afval en was ook de vliegenoverlast voorbij.

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties