Raadsmeerderheid Brunssum stemt in met begroting 2023

foto © ZO-NWS | iStock
Gepubliceerd op 2/11/2022 om 13:26
Laatst bewerkt op 3/11/2022 om 09:28

Een meerderheid van de gemeenteraad van Brunssum heeft dinsdag na uren vergaderen de begroting voor 2023 aangenomen. Alleen BBB/Lijst Palmen en Lijst Brunssum Lokaal stemden tegen.

Uit de stemverklaring van Servie L'Espoir bleek dat de lastenverhoging voor de burger ervoor zorgde dat hij niet kon instemmen met de begroting. Onroerendezaakbelasting (OZB), afvalstoffenheffing en rioolheffing worden volgend jaar met geïndexeerd met de consumentenprijsindex van 2,4 procent. De afvalstoffenheffing werd nog eens extra verhoogd omdat deze door een keuze van het vorige college niet kostendekkend was. Een eenmalige tegemoetkoming aan de burger doormiddel van cadeaukaart van 25 euro kon de partijen niet over de streep trekken.

Volgens de fractievoorzitter bevatte de begroting voor 2023 ook veel zaken waar de partij wel achter stond. Jo Palmen sloot zich aan bij deze woorden. Zo werd door het college toegezegd te kijken of de grens voor verschillende ontlastende maatregelingen opgetrokken kon worden naar 130 procent van de bijstandsnorm. Hierdoor zouden in deze financieel moeilijke tijden veel meer mensen en ook ondernemers een steuntje in de rug kunnen krijgen. Ook wordt gekeken hoe burgers met een kleine beurs geholpen kunnen worden met het verduurzamen van hun woning.

Met het aannemen van een amendement van de VVD en de SP komt er meer geld beschikbaar om Buitgewone Opsporings Ambtenaren (boa's) ook in de weekenden in te zetten. Burgemeester Wilma van der Rijt liet wel weten dat het niet toegestaan is om boa's structureel in de weekenden te laten werken. 

Uiteindelijk werden de begroting van 2023 en de meerjarenbegroting tot 2026 met vijftien stemmen voor en zes stemmen tegen aangenomen.

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties