Raad stemt in met plan voor zonneweides Voerendaal

foto © ZO-NWS | iStock
Gepubliceerd op 12/03/2021 om 11:33
Laatst bewerkt op 12/03/2021 om 11:47

De gemeente Voerendaal heeft na een urenlang debat ingestemd met het plan om zonneweides in het buitengebied mogelijk te maken. In het plan staat waar en onder welke voorwaarden zonneweides aangelegd kunnen worden.

Tegen het provinciale Palet Regionaal Afwegingskader Grootschalige Energieopwekking hadden zo'n 1.200 mensen een petitie getekend. Veel van de bezwaarmakers komen uit Ransdaal. Oppositiepartijen Voerendaal Actief, VVD, AGB en fractie Op den Camp vonden het beter om te wachten tot de provincie een besluit heeft genomen over het te volgen beleid bij de energietransitie. 

Volgens de verantwoordelijke wethouders Ruud Braun en Pierre Verbraak is het echter noodzakelijk om nu al een plan met mogelijk locaties en richtlijnen voor zonneweides vast te stellen. Daarmee wordt voorkomen dat er ontwikkelingen ontstaan op locaties waar Voerendaal dat niet zou willen.

Volgens Braun zit Voerendaal in een lastig pakket. Het opwekken van duurzame energie is in de gemeente alleen mogelijk via zonnepanelen. Windmolens zijn vanwege de natuurlijke impact niet toegestaan. Opties om optimaal gebruik te maken van zonnepanelen op daken en langs de snelweg en het spoor blijken vaak moeilijk te realiseren omdat de gemeente geen eigenaar hiervan is. Daarnaast is het vaak financieel niet rendabel voor ondernemers en vereniging om hun daken dusdanig aan te passen zodat er zonnepanelen op geplaatst kunnen worden.

De gemeente Voerendaal moet in 2040 energieneutraal zijn. Om dat doel te behalen moet er zo'n 29 gigawattuur worden opgewekt. Volgens berekeningen moet daarvoor zo'n 30 hectare aan zonnepanelen in de gemeente geplaatst worden. Dat gaat in fases gebeuren. 

De oppositiepartijen vrezen dat door het ontbreken van draagvlak onder de burgers de aanleg van zonneweides de nodige vertraging oploopt door processen die burgers kunnen aanspannen.

Advertenties