Provincie Limburg in gesprek met Kreis Heinsberg over PFAS

foto: iStock
Gepubliceerd op 2/05/2023 om 16:43
Laatst bewerkt op 2/05/2023 om 16:59

De Provincie Limburg gaat in de komende dagen praten met de Kreis Heinsberg. Onderwerp is de PFAS verontreiniging in het grondwater in het grensgebied.

De provincie wil weten wat de Kreis precies heeft aangetroffen, welke onderzoeken er zijn uitgevoerd en tot welke maatregelen dat heeft geleid. Op basis daarvan gaat de provincie, samen met de gemeenten Beekdaelen en Brunssum en met Waterschap Limburg, bespreken wat aan de Nederlandse kant van de grens kan worden gedaan of onderzocht.

Het lukraak nemen van grondwatermonsters is volgens de provincie weinig zinvol als onbekend is waar de verontreinigingslocatie precies is en hoe het grondwater daar stroomt.

Provincie Limburg heeft zelf geen meetpunten in dat gebied waarin op PFAS onderzocht is. Van WML zijn de monitoringsresultaten van het grondwater dat opgepompt wordt voor de drinkwatervoorziening op de winplaats in Schinveld bekeken. Dat water blijkt te voldoen de normen, dus ook voor PFAS.

De Kreis Heinsberg heeft onderzocht dat de verontreiniging komt van het blusschuim dat jarenlang door de brandweer op de AWACS basis is gebruikt.

Heinsberg besloot een aantal weken geleden dat de inwoners uit het gebied rond de basis het water uit hun eigen putten niet meer mogen gebruiken voor een periode van minstens 20 jaar. PFAS is slecht of niet afbreekbaar dus het kan zijn dat de privépompen nog langer niet gebruikt mogen worden. Intussen heeft het Duitse waterschap koolstoffilters geplaatst in hun eigen bronnen en kunnen inwoners hun grondwater gratis laten testen.

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties