Proces doodgeschoten agent: belastende verklaringen tegen Yvo T. en drugsvondst in Schinnen

foto: iStock
Gepubliceerd op 1/10/2022 om 09:41
Laatst bewerkt op 3/10/2022 om 10:19

In de rechtbank van Tongeren begint maandag het proces tegen Yvo T. (40) uit Schinnen. Hij wordt verdacht van het doodschieten van politieagent Amaury Delrey (foto) in het Belgische Spa, in augustus 2018. Uit de akte van beschuldiging blijkt dat er meerdere belastende verklaringen tegen T. zijn afgelegd, waaronder door een tweede agent die eveneens werd beschoten. 

Yvo T., zijn broer, ouders en een huisvriend waren in het laatste weekend van 2018 in het Belgische Spa voor de Formule 1-race met Max Verstappen. Het gezelschap sliep als liefhebber van de racesport en fan van de huidige wereldkampioen op een camping in het nabijgelegen plaatsje Theux. 

Op de avond van zaterdag 25 augustus was Yvo T. samen met zijn broer Cyril en vriend Mark naar een café, met de naam Havana, in het centrum van Spa gegaan. In die kroeg ontstond echter een opstootje. De uitbaters stuurden het trio hierna weg, waarna T. volgens twee getuigen een vuurwapen liet zien.  

Die schakelden daarop de politie in en hoofdagent van dienst Amaury Delrey kwam op deze melding af. Hierna ging het helemaal mis. Toen Delrez de taxi waarin Yvo T. en de twee andere Limburgers zaten staande wilde houden, werd er meteen geschoten. De Belgische agent werd in zijn hoofd geraakt en overleed ter plekke. 

Zijn collega werd eveneens beschoten, maar hij overleefde de schietpartij. Yvo T. sloeg op de vlucht maar kon uiteindelijk - in verwarde toestand - alsnog worden opgepakt. Hij zit sindsdien al ruim vier jaar achter de tralies. Uitgebreid onderzoek door justitie in België heeft uitgewezen dat niemand T. het fatale schot op Delrez daadwerkelijk heeft zien afvuren. Toch zijn de opsporingsdiensten ervan overtuigd dat de Schinnense veertiger de schutter moet zijn geweest. 

‘Meer eenduidigheid geldt er rond het gegeven dat de beschuldigde Yvo T., ogenblikkelijk na dit eerste schot, als enige, in het bezit werd gezien van een vuurwapen. De beschuldigde Yvo T. hield dit vuurwapen gericht vast in de hand’. Hierna ontstond er een vuurgevecht tussen T. en een andere politieagent, die hem later ook aanduidde als de daadwerkelijke schutter. De broer en vriend van de verdachte Schinnenaar legden hierover tevens een belastende verklaring af. 

De Brunssumse vriend riep nog een paar keer tegen de schietende T.: “Yvo, doe normaal!” Op een gsm werd een opgenomen gesprek tussen Yvo T. en een vriendin door de recherche gevonden. T. zei in die conversatie onder andere: ‘ik ben geraakt, ik ben geraakt, je moet me ophalen in Spa, ’t is heel belangrijk’, zo staat in de akte van beschuldiging. Opmerkelijk was dat Yvo T. zijn mobiele telefoon verbrandde in een vuurkorf, maar die werd later alsnog door de speurders teruggevonden.    

In de schuur bij de woning van Yvo T. in Schinnen werden overigens tijdens een doorzoeking xtc-pillen en 11 gram amfetamine gevonden. De bovengenoemde broer en vriend van T., die bij de dodelijke schietpartij aanwezig waren, zijn inmiddels geen verdachte meer in deze zaak. Tijdens het zogeheten assisenproces (volksjury) zullen er meerdere getuigen, waaronder de tweede door T. beschoten agent, opnieuw gehoord gaan worden. 

De rechtszaak zal naar alle waarschijnlijkheid vijf dagen of iets langer gaan duren. De uitspraak van de jury wordt midden oktober verwacht.

Meldt u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Advertenties