Onderzoek naar loodhoudende verf bij schachtwiel Wilhelminaberg

foto © ZO-NWS
Gepubliceerd op 8/09/2023 om 14:25
Laatst bewerkt op 8/09/2023 om 16:08

Als het aan de Ouderenpartij Landgraaf ligt wordt het schachtwiel aan de voet van de Wilhelminaberg snel gerestaureerd. Onderzoek wijst echter uit dat er lood in de verflaag zit.

De gemeente gaat nu onderzoeken hoe de restauratie van het monument op een veilige manier kan gebeuren en hoeveel dat gaat kosten. Het 6,5 ton zware wiel heeft een doorsnede van zo'n zes meter en volgens de politieke fractie is het triest dat het monument staat de verpauperen. Het is één van de weinige overblijfselen die verwijzen naar het mijntijdperk en staat sinds 1982 op de huidige locatie.

De gemeente laat aan dagblad De Limburger weten dat het monument al in 2022 een nieuwe verflaag had moeten krijgen. Echter viel de offerte toen veel hoger uit dan verwacht. Nieuw onderzoek bracht de onveilige verflaag aan het licht. Het is niet duidelijk wat dat gaat betekenen voor de opknapbeurt van het monument.

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties