OM eist 15 jaar cel en tbs tegen Jos Brech

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdagmiddag 15 jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen verdachte Jos Brech uit Simpelveld voor het ontvoeren, seksueel misbruiken en doden van Nicky Verstappen op de Brunssummerheide in 1998. Ook hoort hier het bezitten van kinderporno door Brech bij. Het OM acht hem niet volledig ontoerekeningsvatbaar.

Brech legde onlangs middels een video-opname een verklaring af waarin hij zei dat hij Verstappen wel gevonden had in augustus 1998 op de Brunssummerheide, maar dat de tiener toen al overleden was. Volgens de 57-jarige Simpelveldenaar was zijn DNA toentertijd op Verstappen terechtgekomen omdat hij had gevoeld of het kind nog ademde en/of een hartslag had.

Daar bleek echter geen sprake van, aldus Brech in zijn eerder afgelegde verklaring. Ook zou hij de kleding van Verstappen enkel "wat gefatsoeneerd" hebben. Voor de rest heeft hij zich tot nu toe grotendeels op zijn zwijgrecht beroepen. Volgens de twee zaaksofficieren van justitie staat onomstotelijk vast dat Brech de dader is in deze zaak en niet alleen de verdachte, zo benadrukte OvJ Paul Emmen in het vele uren durende requisitoir.

“Zijn middels een video-opname afgelegde verklaring is een ingestudeerd toneelstukje, daar geven wij geen stuiver voor. De toezegging van verdachte dat hij familie Verstappen wilde helpen, bleek een wassen neus. Verdachte heeft een spel gespeeld. Hij heeft ons en de familie van Nicky valse hoop gegeven en een hoop antwoorden zullen onbeantwoord blijven.”

“Er zijn geen aanwijzingen voor een natuurlijk overlijden van Nicky dus moet er volgens ons sprake geweest zijn van een misdrijf: smoring en verwurging.” Volgens het OM is er in 1998 ook sprake geweest van het door Jos Brech seksueel misbruiken van de toentertijd 11-jarige Nicky. Volgens twee pathologen zijn er ook aanwijzingen gevonden van anale penetratie, bij leven en met een hard voorwerp.“

Voor wat betreft de vele DNA-sporen die op de onderbroek van Verstappen werden aangetroffen, concludeerde het OM in het requisitoir: "Verdachte Brech heeft een statement afgegeven, dat hij onder andere kleding van Nicky Verstappen gefatsoeneerd heeft. Maar dat verklaart absoluut niet hoe zijn DNA op én in de onderbroek van Nicky Verstappen is terecht gekomen."

Brech wordt ook verweten dat hij naar Spanje vluchtte, voordat hij in 2018 aldaar werd opgepakt in deze zaak. Volgens het OM vertoonde hij dit vluchtgedrag eerder ook al eens toen Brech in 2002 naar Polen ging nadat er een beschuldiging tegen hem was geuit.