Inhoudelijk proces in zaak vermoorde Gino van start

archieffoto © ZO-NWS
Gepubliceerd op 11/10/2024 om 12:00
Laatst bewerkt op 11/10/2024 om 13:43

Bij de rechtbank in Maastricht begint maandag het inhoudelijke proces in de zaak van de vermoorde Gino van der Straeten. Verdachte is de 24-jarige Donny M. uit Geleen. Naar verwachting duurt de behandeling van deze rechtszaak zeker vier dagen.

De negenjarige Gino van der Straeten uit Maastricht werd op woensdagavond 1 juni 2022 ontvoerd op een speelveldje aan de Zonstraat/Hertogenlaan in Kerkrade, waar hij op dat moment aan het voetballen was. Het jongetje logeerde bij zijn oudere zus aan de Akkerheide, een kleine kilometer verwijderd van de plek waar hij uiteindelijk spoorloos verdween. 

Nadat hij als vermist was opgegeven, volgde er dagenlang een zoektocht naar hem. De hoop op een goede afloop vervloog vrijwel helemaal toen op donderdagavond 2 juni zijn step, die Gino bij zich had tijdens zijn verdwijning, werd teruggevonden. De tweewieler lag in de buurt van de voetbalvelden van FC Landgraaf en zwembad In de Bende.

Op zaterdagochtend 4 juni, drie dagen nadat hij was plotseling van de aardbodem was verdwenen, werd het stoffelijk overschot van het vermiste kind gevonden in een achtertuin aan de Opbraak in Geleen. Dat gebeurde op aanwijzing van de in de nacht daarvoor in zijn nabijgelegen appartement aan de Geleense Dommelstraat aangehouden Donny M. (24). 

M. zit sindsdien in voorarrest. Hij wordt door justitie onder meer verdacht van het ontvoeren, seksueel misbruiken en doden van het Maastrichtse jongetje. De verdenkingen heeft de twintiger inmiddels bekend. Maar helemaal rond is hierdoor deze zaak allerminst omdat er 'gaten' zitten in de verschillende verklaringen van Donny M.

In de voorbije twee jaar waren er tien pro-formazittingen in de Maastrichtse rechtbank. M. was hierbij meestal aanwezig maar zei nauwelijks iets. Tijdens het slotverhoor van de verdachte inwoner van Geleen schepte hij onlangs ook niet meer duidelijkheid dan tijdens andere politieverhoren. Er staan mede hierdoor nog veel vragen open. Mogelijk dat die beantwoord worden tijdens het inhoudelijke proces in deze zaak.

Deskundigen van het Pieter Baan Centrum hebben na psychologisch en psychiatrisch onderzoek van Donny M. geconcludeerd dat hij verminderd toerekeningsvatbaar geacht moet worden. Het advies is om hem een celstraf met een tbs-maatregel op te gaan leggen. De rechtbank zal hier tijdens het vonnis echter een beslissing over nemen. 

De moeder van Gino van der Straeten is overigens inmiddels overleden. Zijn zussen zullen wel tijdens de verschillende zittingsdagen aanwezig zijn in de rechtbank. 

Lees alles over de moord op Gino van der Straeten in ons dossier >>

ZO-NWS hecht als streekomroep veel waarde aan onderzoeksjournalistiek. We richten ons op zaken die om kritisch en diepgravend onderzoek vragen. Verhalen waarbij het gaat om het signaleren van misstanden, het volgen van geldstromen en het controleren van de macht. Onderzoeksjournalistiek komt ook om de hoek kijken bij het analyseren van trends en het inzichtelijk maken van ingewikkelde zaken, bijvoorbeeld lange politieke processen of rechtszaken. 

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties