Voerendaal heeft klein plusje op begroting: kosten voor burgers stijgen 3 procent

Gepubliceerd op 4/10/2024 om 10:37
Laatst bewerkt op 4/10/2024 om 10:42

De begroting van Voerendaal laat voor 2025 een klein plusje zien van 26.000 euro. De kosten voor de burgers stijgen met drie procent voor een gemiddeld huishouden.

Hoewel de begroting voor dit jaar nog sluitend is laat de meerjarenbegroting een veel minder positief beeld zien. Voerendaal verwacht vanaf 2026 twee miljoen euro minder te krijgen. Ook in het onlangs bekend gemaakte hoofdlijnenakkoord heeft het Rijk geen aanpassingen gedaan voor het gemeentefonds waardoor de gemeenten minder geld krijgen uit Den Haag voor het uitvoeren van de taken. 

Voor de burgers betekent dit dat ook zij de beurs moeten trekken. Het vastrecht van de afvalstoffenheffing stijgt met 5 euro. De rioolheffing kan voor het komend jaar gelijk blijven. De grootste stijging zit in de onroerende zaak belasting. Hoewel de gemeente nog aan het wachten is op de definitieve cijfers van BsGW (De gezamenlijke belastingdienst voor gemeenten en waterschap) zal deze ongeveer 30 euro gaan bedragen. 

Voerendaal wil blijven investeren in de kernen waarbij duurzaamheid en toekomstbestendig hoog aangeschreven staan. De Open Club Klimmen en de aanpak van de kern Ubachsberg zijn voor de gemeente enkele belangrijke projecten.

Ook de sociale ontwikkelingen wil Voerendaal niet uit het oog verliezen. De samenleving wordt steeds complexer en de wet- en regeldruk worden alsmaar groter zonder dat de gemeente hiervoor extra budgetten krijgt. Daarom wordt er ook kritisch gekeken naar de inrichting van de eigen organisatie.

De gemeenteraad van Voerendaal gaat de begroting behandelen tijdens een extra lange vergadering om donderdag 7 november.

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties