Gemeente en Kindante willen kindcentrum in Puth realiseren

foto: iStock
Gepubliceerd op 3/10/2024 om 09:21
Laatst bewerkt op 3/10/2024 om 10:23

Als het aan de gemeente Beekdaelen en aan Kindante ligt dan wordt er niet meer geïnvesteerd in de basisschool Petrus Canisius. In plaats daarvan moet er een kindcentrum in Puth worden gerealiseerd.

De gemeente Beekdaelen is verantwoordelijk voor de huisvesting van basisscholen en daarom is in overleg met schoolbestuur Kindante gekeken naar hoeveel plek er nodig is voor het nieuwe schoolgebouw. Naast de basisschool biedt de school ook gespecialiseerd onderwijs voor anderstalige kinderen zoals de kinderen van het AZC in Sweikhuizen en uit Oekraïne. Daarnaast moet in het nieuwe gebouw ook de kinderopvang worden ondergebracht. 

Voor de bouw van het ruim 2200 vierkante grote gebouw komen slechts zes locaties in aanmerking. Vier vallen echter volgens het gemeentebestuur af. Zo liggen twee locaties in het buitengebied en hiervoor moet het bestemmingsplan worden gewijzigd. Het voormalig marktplein valt ook af omdat de bereikbaarheid voor bussen niet goed is en ook parkeren wordt problematisch. Het nieuwe schoolgebouw toevoegen aan het nog te bouwen gemeenschapshuis zou tot forse vertragingen kunnen leiden, maar wordt wel serieus bekeken.

De gemeente denkt dat nieuwbouw op de huidige locatie van de school of op de plek van de kerk het meest haalbaar zijn. Hierbij moet aangetekend worden dat de gemeente nog geen eigenaar van de kerk is maar dat het kerkbestuur er wel open voor staat om het kerkgebouw te verkopen. Mocht gekozen worden voor de huidige school dan zal er tijdelijk een vervangend schoolgebouw geplaatst moeten worden.

De gemeente wil voor het einde van het jaar duidelijk hebben welke locatie het meest geschikt is. In het eerste kwartaal van 2025 kan de gemeenteraad hierover een besluit nemen. De gemeente heeft ongeveer 3,3 miljoen euro beschikbaar voor de realisatie van het kindcentrum.

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties