VIDEO: Landgoed Overst in Voerendaal verliest het grootste deel van de wijnoogst

Gepubliceerd op 9/08/2024 om 14:57
Laatst bewerkt op 9/08/2024 om 15:42

Warme winter, strenge nachtvorst in het voorjaar, veel regenval en schimmels zorgen voor weinig tot geen druiventrossen in de wijngaard van Ruud Verstegen. Van 28.000 flessen naar 8000 wijnflessen: Dat is de opbrengst voor 2024 als alles meezit, en de zon gaat schijnen. 

"Nee, er komen geen extreme prijzen voor de flessen wijn. Daar zit een grens aan, je kunt niet alles doorberekenen aan de klant," zegt Ruud op de vraag of het een duur jaar wordt voor de wijnliefhebber. "We blijven wijn maken, het is de passie van onze familie. Het doet gewoon pijn dat je dubbel zoveel moeite erin steekt om alle tegenslagen te verwerken en dat je dan maar een derde kunt oogsten. Tegen de klant zeggen dat ik geen flessen meer heb vind ik veel erger." 

De warme winter zorgde voor vroeg uitgelopen wijnogen (de knop van de druif) en de strenge nachtvorst in het voorjaar deed diezelfde wijnogen weer de das om. Gooi daar nog maandenlange regenval bovenop en je hebt heel weinig druiventrossen in de Limburgse wijngaarden. Die paar trossen die er wel hangen worden belaagd door valse meeldauw en andere schimmels.

Verstegen en zijn vrijwilligers doen daarom hard hun best om de druiven schimmelvrij te houden. Dat doen ze door veel wijnbladeren weg te knippen en al het onkruid op de grond te verwijderen. Zo kan er licht en lucht bij de wijnranken waardoor schimmels zich minder goed kunnen manifesteren.

"Bij sommige wijnranken laten we juist de bladeren hangen. Zeker de wijnranken die vol in de zon staan. De bladeren zijn een natuurlijke zonnebrand voor de druiven. Zonder de bladeren kunnen de druiven helemaal verbranden in de zon. Dat zou natuurlijk ook nog kunnen, dat het ineens vijfendertig graden met volle zon wordt," aldus de wijnbouwer.

Of hij nog doorgaat met wijn verbouwen? "Ja hoor, het is het mooiste vak dat er is! Zelfs na 500 jaar leer je nog dingen bij, " vertelt hij lachend. 

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties