Nieuw forensisch onderzoek in moordzaak-Pongs levert geen doorbraak op

Foto: Politie
Gepubliceerd op 28/07/2021 om 09:27
Laatst bewerkt op 28/07/2021 om 09:42

Er is in de afgelopen tijd nieuw forensisch onderzoek geweest in de zaak van de zeventien jaar oude moord op opticien Isabelle Pongs uit Landgraaf. Dit heeft heeft echter niet de gewenste doorbraak opgeleverd. Dat blijkt uit informatie van het coldcaseteam van de politie waar ZO-NWS over beschikt.  

De 48-jarige Isabelle Pongs werd op vrijdag 30 juli 2004 rond 20.00 uur levenloos aangetroffen in de keuken annex kantoorruimte van haar brillenzaak Isabelle Optiek aan de Streeperstraat in Landgraaf. Zij bleek bruut met meerdere messteken vermoord. Uit rechercheonderzoek toentertijd kwam naar voren dat Pongs diezelfde dag om 14.30 uur nog wel snel een boodschap had gedaan in de winkel van Schlecker op enkele meters afstand van haar eigen optiek. 

Frisse blik
Er werden 25 rechercheurs op het onderzoek gezet en uiteindelijk twee verdachten voor de rechter gebracht, maar die werden in 2008 uiteindelijk vrijgesproken. Deze zaak is inmiddels al geruime tijd coldcase. Studenten van de universiteit in Maastricht onderzochten vanaf eind 2018 deze moord. Door deze studenten met een frisse blik naar de zaak te laten kijken, hoopte de politie nieuwe aanknopingspunten te vinden en tot nieuwe inzichten te komen.

Nieuw onderzoek
In 2020 werd daarop besloten om nieuw forensisch onderzoek te gaan doen, maar ook dat heeft dus niet tot een doorbraak geleid blijkt nu. “Afgelopen jaar hebben wij forensisch onderzoek ingezet. Dit heeft echter niet geleid tot nieuwe inzichten. Ook deze coldcase heeft en houdt onverminderd onze aandacht. Indien er nieuwe informatie is om te delen, zullen wij dat doen als het belang van het onderzoek dat toelaat”, heeft Bob Willemsen, teamleider Coldcase van de politie, laten weten aan Pieter Pongs. 

Teleurstelling
De echtgenoot van de vermoorde opticien verzocht Willemsen in de afgelopen dagen om inzicht te geven in de huidige stand van zaken van het onderzoek. “Er is dus niks uitgekomen, dat is jammer. Weer heb ík hiernaar moeten vragen, dat stelt me heel erg teleur en zo sta ik er hier nu in”, legt Pongs aan deze omroep uit. “Waarom heeft de recherche dit niet uit zichzelf aan ons laten weten? Daar hadden wij toch recht op.” 

Advertenties