Mysterie in Heerlen: recherche weet niet door wie Jantien (55) is vermoord

Foto © ZO-NWS I Bjorn Thimister
Gepubliceerd op 1/10/2021 om 11:03
Laatst bewerkt op 1/10/2021 om 17:31

Waarom én door wie werd de 55-jarige Jantien de Graaf, die op 8 september dood in haar flatwoning aan de Laurierstraat in de Heerlense wijk Passart werd gevonden, vermoord? De recherche tast hierover nog altijd in het duister, bevestigt een politiewoordvoerder vrijdag tegenover ZO-NWS. 

Het is woensdag 8 september als gealarmeerde politieagenten proberen de voordeur van een flatwoning aan de Laurierstraat open te krijgen. Dit lukt in eerste instantie niet, maar na enige tijd wordt besloten om het langgerekte raam in de deur kapot te maken. Buurman Raymond Siemeling, die een kijkje is komen nemen op de galerij, wordt naar eigen zeggen door de speurders gevraagd om de in de woning aanwezige hond weg te halen. 

Dood op de bank
“Mijn hondje speelde namelijk vaker met die van de buurvrouw. Ik ben uiteindelijk naar binnen gegaan. Nadat ik de gang van de woning was binnengelopen, ging ik rechts de woonkamer naar binnen”, legt de lange veertiger aan deze omroep uit. “Ik keek een beetje om me heen en zag plots iets op de bank liggen. In eerste instantie dacht ik dat het een berg kleren was, maar toen ik beter keek zag ik een arm en realiseerde ik me meteen dat het de buurvrouw was. Ik schrok me dood natuurlijk en zag dat zij overleden was. Zij lag een beetje op haar zij. Dat dit geen normale dood kon zijn, maakte de situatie wel duidelijk. Er was iets niet pluis.”

Slachtoffer geboren in Emmen
De Heerlenaar bedoelt te zeggen dat Jantien de Graaf “op een rare manier op de bank lag”. “Ze lag niet gewoon te slapen, zoals vele andere mensen dat doen. Sporen van geweld heb ik niet gezien. Niet veel later werd ik meteen zowat naar buiten getrokken door de mee naar binnen gelopen politieagenten.” Uit onderzoek van ZO-NWS blijkt dat Jantien de Graaf, die ook wel Jamira werd genoemd, in 1965 werd geboren in het Drentse Emmen. Sinds een aantal jaar woonde zij aan de Laurierstraat in Heerlen. Daarvoor stond zij ingeschreven op adressen in onder andere Emmen, Hoogeveen, Zwolle, Heerlen en Eygelshoven. 

Twee huwelijken
In die tijd trouwde zij met twee verschillende mannen, waarvan zij uiteindelijk ook weer scheidde. Uit die twee huwelijken volgden in totaal vier kinderen die verspreid door het land wonen. De vrijgezelle Jantien, die van een uitkering leefde, kreeg volgens omwonenden weleens bezoek van “een jongere vriend”. “Niet háár vriend, maar een vriend.” Volgens de politie moet zij ergens rond 2 of 3 september dit jaar om het leven zijn gebracht. Opvallend is dat haar huisdeur op slot zat toen de politie na een melding poolshoogte kwam nemen en haar in levenloze toestand aantrof, want braaksporen waren er niet. 

Nog geen verdachte in beeld
Wekenlang speurwerk van een rechercheteam heeft tot op heden nog niet tot een doorbraak in het onderzoek geleid. “Wij hebben nog geen verdachte in beeld en er is dus nog niemand aangehouden”, zegt politiewoordvoerder Robert Lambrix tegen ZO-NWS. De grote vraag blijft dus nog altijd voor familie en vrienden van het slachtoffer met Emmense roots: Wie heeft Jantien de Graaf om het leven gebracht?

Tips? Mail naar: bjorn.thimister@zo-nws.nl

Reclame

Advertenties