Mogelijk inzet marechaussee wegens politietekort Brunssum

foto © ZO-NWS | Erwin Scheren
Gepubliceerd op 10/05/2023 om 15:00
Laatst bewerkt op 10/05/2023 om 15:00

De gemeente Brunssum gaat kijken welke rol de Koninklijke Marechaussee kan spelen bij het oplossen van het politietekort. De gemeenteraad boog zich dinsdag over het regionaal beleidsplan van de Politie Eenheid Limburg.

Uit het plan blijkt dat de basiseenheid Brunssum-Landgraaf de komende jaren zo'n 12 procent gaat krimpen. Alle politieke partijen waren het er dinsdagavond over eens dat het wegvallen van 17 fulltime banen geen goede zaak is voor de veiligheid.

Als alternatief werd geopperd om te kijken welke mogelijkheden er zijn om de Koninklijke Marechaussee in te zetten. Volgens Jos Scheffers van Lijst Borger zijn er zeker mogelijkheden al is het alleen maar voor een afschrikwekkende werking. Daarom werd ook een motie door die partij ingediend met als doel de leiding van de marechaussee uit te nodigen voor een gesprek. Ook Frank Joosten van de VVD had een motie opgesteld om verdere inkrimping te voorkomen en net als Heerlen en Landgraaf een eigen geluid te laten horen.

Verantwoordelijk portefeuillehouder, burgemeester Wilma van der Rijt, liet weten dat het beleidsplan op zich helemaal niet verkeerd is alleen de bezetting die wordt toegekend aan deze regio is absoluut ontoereikend. Zij is blij dat de regio's steeds meer in opstand komen tegen het afbouwen en slecht verdelen van de mensen. Ook het uitnodigen van de minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid om naar Parkstad te komen wordt omarmd door de burgemeester. 

Diverse politieke partijen zetten verder hun vraagtekens bij het uitbreiden van het takenpakket van de buitengewone opspogingsambtenaren (boa's). Brunssum kampt ook hier met een tekort. Uiteindelijk stemde de raad unaniem in met beide moties en het uitbrengen van een negatieve zienswijze op het beleidsplan van de politie.

Meldt u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Advertenties