Minder overlast van ganzen in Voerendaal

Foto: ZO-NWS | Nick Heunen
Gepubliceerd op 10/05/2022 om 16:04
Laatst bewerkt op 10/05/2022 om 16:32

De overlast die ganzen de afgelopen jaren veroorzaakten in de omgeving aan ’t Brook is sterk afgenomen. Dat laat wethouder Pierre Verbraak weten aan de raadsleden van de gemeente.

Rondom de visvijver in Voerendaal verbleef een grote groep Canadese ganzen. Ze zorgden voor een hoop overlast in de vorm van poep en lawaai. Soms reageerden de dieren zelfs agressief op wandelaars.

De maatregelen die de gemeente toen heeft genomen zijn op advies van Hofganzen Ganzenbescherming Nederland. Daarmee wilde Voerendaal, zo efficiënt mogelijk, een einde maken aan de overlast zonder dat de dieren gedood moesten worden. Het uitgangspunt was om de omgeving onaantrekkelijk te maken voor deze soort watervogel. 

Zo werd gestart met nestbehandeling om ervoor te zorgen dat de eieren, tijdens het nieuwe broedseizoen, niet uitkomen. De eieren werden daarom ingesmeerd met maïskiemolie. Tevens liet men het gras rond de vijver verwilderen omdat de ganzen een voorkeur hebben voor kort gras en kwam er een voerverbod voor de watervogels. 

Na het broedseizoen werd door de gemeente de balans opgemaakt en de overlast van de vogels is afgenomen. Wel kwamen er klachten dat het hoge gras minder fraai oogt. 

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties