Koempelmis in Schaesberg

foto: iStock
Gepubliceerd op 10/08/2023 om 12:16
Laatst bewerkt op 10/08/2023 om 12:48

 

In Schaesberg worden de verongelukte koempels van de Staatsmijn Emma in Treebeek herdacht. De zogeheten koempelmis op zondag 20 augustus vindt plaats in de kerk van Petrus en Paulus. 

Pastoor Freek Jongen gaat om 11.00 uur voor in de kerkdienst. Enkele mijnwerkers in hun oorspronkelijke uitrusting assisteren de pastoor hierbij.

De mijn werd in 1911 geopend en groeide uit tot de op één na grootste staatsmijn van Nederland. Bij de sluiting van de mijn in 1973 was er ruim 109 miljoen ton aan kolen uit grond gehaald. Na een grondige sanering van de vervuilde bodem zijn er op het voormalige mijnterrein woningen gebouwd en is er een park aangelegd.

Tijdens de mis zorgen mannenkoor St. Remigius uit Klimmen en sopraan Maria van Dongen voor de muzikale omlijsting. Natuurlijk zal het mijnwerkerslied Glück Auf niet ontbreken.

Meldt u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Advertenties