Jos Brech en de zedenzaak in Wijnandsrade uit 1985

Op de tweede procesdag in de zaak Nicky Verstappen werden door de rechter ook de persoonlijke omstandigheden van verdachte Jos Brech besproken. Hierbij kwam ook gedetaillieerde versie van een later geseponeerde zedenzaak in Wijnandsrade uit juli 1985, waarin Brech volgens de slachtoffertjes een hoofdrol speelde, aan bod. Met opmerkelijke feiten. 

Het is 5 juli 1985 als twee jongetjes van de vijfde klas van de plaatselijke basisschool verstoppertje aan het spelen in een bos in Wijnandsrade. De twee kinderen weten een afgelegen plek te vinden, als zij plots van achter aan worden gesproken door een man met zwarte haren en een baardje. 

'Zijn jullie vuurtje aan het stoken', vraagt Brech aan de twee kinderen. Zij beantwoorden dit ontkennend. 'Bent u de boswachter?, vragen de jongetjes dan aan Brech. 'Nee, maar ik ben wel van de Natuurbescherming en loop hier viel rond', zegt Brech daarna tegen de kinderen, zo verklaren zij later althans tegenover de politie. 

Brech pakt daarna één van de jongens van achter met zijn hand bij de mond. Daarna ging hij bij een van de kinderen met de hand in zijn broek. De kinderen zijn bang en voelen zich bedreigd. Brech voelt achtereenvolgens aan de geslachtsdelen van de twee jongetjes. 'Jij heb een lekkerdere dan die ander', zou Jos Brech toen tegen de jongens gezegd hebben. 

Aan de hand van het kenteken van de auto van de Simpelveldenaar weet de politie hem te arresteren. Brech verklaart volgens de rechter, zoals hij disndag voorlas uit het dossier, dan dat Brech 'geen interesse had in mannen en vrouwen, maar in kleine jongetjes'.

Deze zaak tegen Brech wordt uitiendelijk geseponeerd. De Simpelveldenaar moest dan wel in therapie gaan. Hij ging gesprekken aan bij het Riagg. Jos Brech was in het verleden actief bij een peuterspeelzaal in Klimmen, een kinderdagverblijf in Brunssum, bij tienerwerk en bij de scouting in het Heerlense Welten en Nuth.