Gemeente biedt inwoners kans om meer te participeren

Gepubliceerd op 8/05/2023 om 14:09
Laatst bewerkt op 8/05/2023 om 14:58

"Samen maken wij Beekdaelen" is een vaak genoemde slogan van de fusie gemeente, en die slogan krijgt vanaf 1 juli een nieuwe dimensie. Inwoners kunnen nog meer participeren binnen Beekdaelen door tegen betaling taken van de gemeente overnemen. Dat is mogelijk door het zogeheten uitdaagrecht van de Tweede Kamer.

Inwoners kunnen taken zoals het onderhoud en beheer van groenvoorzieningen, sportvelden en maatschappelijke voorzieningen overnemen van de gemeente als zij denken dat dit beter of goedkoper kan. De initiatiefnemers kunnen hiervoor plannen indienen bij de gemeenten. Deze zelforganisatie is de meest vergaande vorm van participatie die de wet uit de Tweede Kamer toelaat. 

De gemeente Beekdaelen gaat geen taken beschikbaar stellen via een aanbesteding. Het is echt aan buurtverenigingen, stichtingen, sportclubs en andere groeperingen of individuen om met voorstellen te komen. Uiteindelijk wordt er een overeenkomst ondertekend met de gemeente met afspraken over de duur, mate van ondersteuning en hoe de kwaliteit gewaarborgd blijft. Kijk ook eens op de website van de gemeente Beekdaelen.

Wat vind jij?
Schinveld krijgt een Social Sofa om dorpsgenoten met elkaar te verbinden. Kan jouw omgeving ook zo'n speciale zitbank gebruiken? Laat het ons weten via het reactieformulier.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties