Geen extra beschermingsmaatregelen noodzakelijk voor Schinveldse bossen

Gepubliceerd op 21/01/2021 om 16:23
Laatst bewerkt op 21/01/2021 om 19:12

Het is niet noodzakelijk om extra maatregelen te nemen om de brandveiligheid in de Schinveldse bossen te verbeteren. Dat blijkt uit de Risico Index Natuurbranden (RIN). 

De fractie D66 in de gemeenteraad van Beekdaelen vroeg onlangs of het nodig is om aanvullende maatregelen te nemen uit toeristisch, recreatief en economisch standpunt. Dat blijkt niet nodig te zijn omdat op dit moment al enkele zaken in het natuurgebied gebeuren. 

Zo wordt er al gekeken om het naaldbos geleidelijk te vervangen door een loofbos. Loofbos is minder brandgevoelig. Uit onderzoek is gebleken dat de meeste bos-natuurbranden veroorzaakt worden door mensen. Daarom wordt ook extra alert gereageerd tijdens droge periodes en worden maatregelen zoals een bijvoorbeeld een stookverbod goed gecommuniceerd.

Uit de RIN blijkt dat er voldoende bluswatervoorzieningen zijn in het bosgebied. Daarboven gaat de gemeente Beekdaelen samen met de brandweer kijken of aanvullende watervoorzieningen zoals bijvoorbeeld grote beken en de kleiputten goed bereikbaar zijn voor brandweerwagens. De nieuwe 4x4 brandweerwagen van het brandweerkorps in Schinveld kan ook makkelijker het bos in.

Advertenties