Filmmaker Henk van der Linden overleden

Gepubliceerd op 19/12/2021 om 13:35
Laatst bewerkt op 19/12/2021 om 13:56

Kinderfilmmaker Henk van der Linden uit Thull is overleden. De grondlegger van kinder- en familiefilms in Nederland werd 96 jaar.

Zijn films, die onder meer in Thull werden opgenomen, hebben veel Nederlanders generatie op generatie bereikt en vermaakt. Hij maakte tussen 1943 en 1985 ongeveer 100 films. 

Van der Linden maakte furore met films over striphelden als Billy Turf en Sjors en Sjimmie. Eén van de films over Dik Trom leverde hem zelfs een plek op in het Guinness book of world records, omdat de film 28 jaar achter elkaar in één of meerdere bioscopen te zien was.

Brunssumse Billy Turf
Raymond van Haaf uit Brunssum speelde in de jaren 80 de rol van Billy Turf. "De zoon van Henk belde mij zondagochtend om het slechte nieuws door te geven. Het is een groot gemis." Van Haaf was afgelopen vrijdag nog bij Van der Linden om afscheid te nemen. "Henk was al een tijdje ziek. Na een valpartij kwam hij met een gebroken heup in het ziekenhuis terecht", zegt Van Haaf.

Lees ook: Brunssumer kijkt terug op zijn Billie Turf filmavontuur

Op achttienjarige leeftijd begon Van der Linden al met zijn eigen productiebedrijf: REX Film, niet veel later maakte hij zijn eerste film. Vol passie werkte hij mee aan de films als filmmaker, acteur, regisseur, maar nam hij ook regelmatig het script, decors, montage en camerawerk voor zijn rekening. 

Amusement
Hij vond het belangrijk films te maken die een breed publiek amuseerden en bij de kijkers een lach op het gezicht toverde. Vermaak voor zoveel mogelijk mensen. Daar werden ook de mensen uit zijn directe omgeving bij betrokken. Zijn echtgenote werkte mee in het bedrijf en zijn twee kinderen acteerden in vele van zijn films. Vrienden en kennissen werden regelmatig gevraagd als figurant in zijn films. Op die manier heeft hij ook veel betekend voor de gemeenschap. 

Onderscheiding
Van der Linden ontving een jaar geleden een hoge koninklijke onderscheiding vanwege zijn omvangrijke oeuvre.

Lees ook: Hoge koninklijke onderscheiding voor Henk van der Linden

Kijk hier naar de documentaire over Henk van der Linden (2020):

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties