Eerste vliegend hert al vroeg gespot in Jabeek

Gepubliceerd op 26/05/2021 om 09:41
Laatst bewerkt op 26/05/2021 om 10:19

Het eerste vliegend hert in Nederland is dit jaar gespot in een holle weg bij Jabeek. Dat is vroeg want normaal komt de grootste kever pas eind mei boven de grond en dit exemplaar werd al op 2 april gespot. 

Vermoedelijk is een storm de oorzaak ervan dat het mannetje al zo vroeg boven de grond is gekomen. 13 mei werd de kever ook in de buurt van Epe aangetroffen. Normaal gesproken wordt het vliegend hert het eerst waargenomen op de Veluwe.

De grootste keversoort van Europa, die zijn naam dank aan de grote kaken van het mannetje,  stelt grote eisen aan de leefomgeving. Daarbij zorgt de lange ontwikkelingscycles van vier tot acht jaar ervoor dat de kever een kwetsbare soort is. Het voortbestaan van de kever is dan ook vaak afhankelijk van beschermende maatregelen zoals het afsluiten van wegen in de korte periode dat de kever boven de grond leeft.

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties