Gemeenteraad van Voerendaal stemt in met begroting

Gepubliceerd op 11/11/2021 om 13:41
Laatst bewerkt op 11/11/2021 om 16:46

Aan het eind van een lange vergadering stemde de gemeenteraad van Voerendaal in met de begroting. Niet iedereen kon zich vinden in de financiële plannen voor het komende jaar. De vijf raadsleden van VVD en Voerendaal Actief stemden tegen.

Wel moest de wethouder financiën, Ruud Braun, nog flink wat uitleg geven over welke posten wel en niet waren opgenomen in de begroting. Ook het structureel geld uit de reserves halen voor de afschrijving van een school zorgde voor diverse opmerkingen. 

Met diverse moties werden nog enkele aandachtspunten toegevoegd. Zo moest de belastingdruk voor de inwoners van de gemeente verlaagd worden. Dit gebeurde onder andere door het afschaffen van de hondenbelasting. Voerendaal behoort al tot één van de duurste gemeenten. Daartegenover staat wel dat het voorzieningenniveau van de gemeente zeer hoog is. 

Snelheidscontroles moeten de verkeersveiligheid in Voerendaal verbeteren. Daarom moet de gemeente gaan kijken of mobiele flitspalen, die in het beheer zijn van de gemeente, uitkomst bieden. Ook de onveilige oversteekplaats bij het Kunderhoes moet aangepakt worden.

Volgens burgemeester Wil Houben wordt er nog steeds gekeken hoe samenwerking gezocht kan worden met omliggende gemeenten. Volgens Sebastiaan Vliegen van de VVD blijkt uit de begroting van de gemeente Simpelveld dat zij weer openstaan voor samenwerking. De burgemeester liet weten dat hij ook al een gesprek heeft gevoerd met Beekdaelen. 

Ook Corona blijft van invloed op de begroting. De gemeente heeft een belangrijke rol bij het steunen van verenigingen en ondernemers zodat zij behouden blijven voor de gemeenschap. Voor het onderwijs gaat de gemeente de komende jaren miljoenen uittrekken. Belangrijke pijlers in 2022 zijn de school in Ransdaal en de (her)ontwikkeling van basisschool Berg Op uit Ubachsberg.

Reclame

Advertenties