Begroting Beekdaelen: woonlasten in 2024 gemiddeld 75 euro hoger

foto: iStock
Gepubliceerd op 26/10/2023 om 09:17
Laatst bewerkt op 26/10/2023 om 10:31

De gemeenteraad van Beekdaelen krijgt op 14 november een sluitende begroting gepresenteerd. De gemeente heeft voor 2024 zelfs nog een plus van bijna 1 miljoen.

Financieel wethouder Peter Janssen is zeer tevreden over deze begroting. De begroting laat een goede balans zien tussen ambitie enerzijds en voorzichtigheid anderzijds. "Als college zijn we trots dat we onze raad wederom een sluitende begroting kunnen aanbieden. In deze tijd van stijgende prijzen, de val van het kabinet en onzekere rijksinkomsten is dat zeker niet vanzelfsprekend", aldus de wethouder.

Die onzekere inkomsten uit het rijk zorgen ervoor dat nagenoeg alle gemeenten in Nederland vanaf 2026 rode cijfers laten zien. De besparing van 3 miljard euro op het gemeentefonds door het Rijk betekend voor de gemeente Beekdaelen dat zij vanaf 2026 zo'n twee miljoen euro tekort komt om de begroting sluitend te krijgen.

Om de stijging van de woonlasten voor de burgers te beperken heeft de gemeente Beekdaelen de 100 procent kostendekkendheid tijdelijk losgelaten. Toch moet een gemiddeld huishouden door de verplichte inflatiecorrectie en de aanzienlijke prijsstijgingen bij de afvalstoffenheffing in 2024 rekening houden dat ze zo'n 75 euro meer kwijt zijn.

Meldt u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties