Begraven in Beekdaelen fors duurder in 2021

Gepubliceerd op 18/12/2020 om 10:13
Laatst bewerkt op 18/12/2020 om 10:28

De kosten van het begraven op een gemeentelijke begraafplaats in Beekdaelen gaan vanaf 1 januari fors omhoog.

Zo blijkt uit een harmonisatiestuk van de fusiegemeente waar met ingang van het nieuwe jaar een graf op gemeentelijke grond 580 euro kost. Het afgelopen jaar was dat in de duurste voormalige gemeente Nuth nog 400 euro. Dat is een stijging van 45 procent.

De tarieven van het afgelopen jaar waren divers, omdat die sinds 2013 niet meer zijn aangepast en voor de voorgaande gemeenten Onderbanken en Schinnen andere en lagere prijzen werden toegepast. Dat houdt in dat het begraven voor inwoners van andere voormalige gemeenten dan Nuth, procentueel gezien, een hogere verhoging kent. 

De verhoging wordt volgens Beekdaelen gerechtvaardigd door de toevoeging dat de ruiming van een graf na het verstrijken van de termijn van het grafrecht door de gemeente wordt uitgevoerd. De gemeente zegt dat een verlaging van de tarieven, gezien het aantal begraafplaatsen in Nuth, budgettair moet worden opgevangen. 

Ook het plaatsen van een urnengraf wordt per 1 januari duurder. Voor het plaatsen van een urn in een urnenmuur of urnengraf worden de kosten 290 euro. Dat was voorheen 200 euro. Ook hier is een stijging van 45 procent te zien. De kosten zijn inclusief het plaatsen van een steentje op het urnengraf.

De kostenverhogingen zijn van toepassing op de volgende gemeentelijke begraafplaatsen:
Aan de Slagboomsweg en Daelderveld aan de Slagboomsweg in Nuth. In Schimmert aan de Molenweg. Aan de Oudenboschstraat in Wijnandsrade en de Wissengrachtweg in Hulsberg. Aan de Wilmenweg in Merkelbeek en de in Schinnen gelegen begraafplaats achter de kerk.
 

Wat vind jij?
Schinveld krijgt een Social Sofa om dorpsgenoten met elkaar te verbinden. Kan jouw omgeving ook zo'n speciale zitbank gebruiken? Laat het ons weten via het reactieformulier.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties