"Beekdaelen is nu een gewone gemeente" is de conclusie van onderzoek herindeling

Gepubliceerd op 4/07/2023 om 12:56
Laatst bewerkt op 4/07/2023 om 14:16

De herindeling tot de gemeente Beekdaelen is geslaagd. Dat blijkt uit de eindrapportage van het meerjarig onderzoek: Herindeling Beekdaelen.

Gedurende het fusietraject van de gemeenten Onderbanken, Nuth en Schinnen is er een meerjarig onderzoek gestart naar de effecten van de herindeling. Een dergelijk onderzoek was nog nooit eerder gedaan in Nederland. In het onderzoek dat verricht werd door bureau PriceWaterhouseCoopers en Tilburg University werd het fusietraject in drie delen verdeeld. Nu is het onderzoek afgerond en is de eindevaluatie daar.

Volgens de visitatiecommissie is de herindeling geslaagd en kan Beekdaelen langzamerhand het zijn van een herindelingsgemeente achter zich laten: "Beekdaelen is nu een gewone gemeente." Ook het college laat in een raadsinformatiebrief weten trots te concluderen dat de herindeling van drie relatief kleine en kwetsbare gemeenten tot de nieuwe middelgrote gemeente Beekdaelen is geslaagd.

"Ondanks haar ‘jonge leeftijd’ heeft Beekdaelen inmiddels een stevige rol en positie in de regio verworven." Dat blijkt onder andere uit het binnenhalen van de regiodeals Zuid-Limburg, de ontwikkelingen van recreatie en toerisme en de rol in het stikstofdossier.

De commissie heeft ook enkele adviezen die de ontwikkeling van de gemeente in de toekomst gaat bevorderen. Zo kan er nog meer nadruk gelegd worden op de gedeelde belangen in de regio en de gemeente kan ook het initiatief nemen om een verbindende rol te zijn en daar waar nodig is ook een eigen keuze te maken.

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties