Aziatische hoornaar bestreden met zendertje

foto: iStock
Gepubliceerd op 31/07/2022 om 13:18
Laatst bewerkt op 31/07/2022 om 13:35

In Craubeek, gemeente Voerendaal, is een nest van de gevreesde Aziatische hoornaar bestreden. Het nest werd ontdekt nadat één van de invasieve insecten was voorzien van een zendertje, meldt Natuurbericht.nl

Het is voor het eerst dat op die manier een nest werd opgespoord en verwijderd. Onderzoekers wisten uit waarnemingen dat in de omgeving van Craubeek een nest moest zitten want daar waren meerdere van die hoornaars gespot. Aan het lichaam van een gevangen Aziatische hoornaar, die zelf 0,39 gram woog, werd een zendertje geknoopt van 0,15 gram. Nadat de hoornaar was losgelaten werd hij gevolgd en 40 minuten later werd het nest gevonden in een es op 18 meter hoogte, op 520 meter van de vangplek. Daarop werd het nest met een stofzuiger in zijn geheel verwijderd en de grote wespen via de invriesmethode vernietigd.

De Aziatische hoornaar is schadelijk voor de inheemse biodiversiteit omdat deze andere insecten en bijen opeet. Een nest van de Aziatische hoornaar kan in het najaar tot 150 nieuwe koninginnen voortbrengen, die volgend jaar nieuwe nesten kunnen stichten. Het is daarom noodzakelijk het nest met koningin en al te vinden en te verdelgen.

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties